Naslovna > Srbija Danas > Politika > Tadić: Vučićeva ideja “bizaran akt”, Đurić: Tadićeva bruka živeće doveka

Tadić: Vučićeva ideja “bizaran akt”, Đurić: Tadićeva bruka živeće doveka

BEOGRAD – Ideja predsednika Srbije Aleksandra Vučića da otvori “unutrašnji dijalog” o Kosovu je “bizaran akt”, izjavio je FoNetu predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić i ukazao da se ne može pozivati na dijalog o tako važnoj temi kao što su identitet i integritet zemlje, a da se ne uspostavi dijalog i o svim drugim temama. Srpski narod nikada neće zaboraviti da je za vreme vladavine Tadića Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost i nikada neće zaboraviti štetne dogovore koje je njegov režim postizao u dijalogu s Prištinom, izjavio je danas potpredsednik Srpske napredne stranke Marko Đurić. Licemerno je da Boris Tadić deli savete koje sam nije primenio i da se poziva na mudrost i hrabrost koju nije imao kada je trebalo da je ima, poručio je danas predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin.

Kao sagovornik u seriji intervjua “Evropa bez rukavica”, Tadić je podsetio da sama reč dijalog podrazumeva uvažavanje drugačijeg mišljenja i konstatovao da je Vučić “pogrešan čovek da postavi temu Kosova, jer nema samokritički odnos prema sebi”.

“Tema Kosova, kao dijaloška tema, nije održiva u okolnostima vođenja ‘građanskog rata’ i ponižavanja političkih oponenata”, napomenuo je Tadić.

On smatra da se ne može razgovarati o Kosovu, bez prethodnog dijaloga o toleranciji u društvu, položaju radnika, medijskim i građanskim slobodama, obrazovanju, tehnološkom razvoju, izbornim uslovima…

Upitan da objasni da li Vučića vidi kao ključnu prepreku da se eventualno odazove pozivu na razgovor, Tadić je odgovorio da aktuelni predsednik Srbije uništava dijalog, demokratiju i nezavisne institucije.

Tadić zato “ne želi da bude deo teatarskog nastupa, čiji je cilj da se opravda unapred doneta odluka o Kosovu”.

Na pitanje da li, eventualno, ima ideju o toj odluci i temi dijaloga, Tadić je konstatovao da se Srbija, posle briselskog sporazuma, prihvatanjem važenja pravnog sistema Kosova na Severu, nalazi na “silaznoj liniji”, kada je reč o kapacitetima da kontroliše bilo šta na Kosovu i Metohiji.

“Nemam informaciju kakvi su konkretni dogovori Vučića, pre njega Nikolića, bili sa velikim silama. Nisam se ni raspitivao, ali mislim da će sve vrlo brzo da bude vidljivo”, predvideo je Tadić.

On je izričit da predsednik države nema ni pravo, ni mandat, da “izgubi i ono što u ratu nije bilo izgubljeno”, iako smatra da je u Srbiji stvoreno uverenje da je “baš moderno i proevropski odreći se i onoga što nije bilo izgubljeno tokom rata”.

Na pitanje u kojoj meri je iznenadni poziv na dijalog o Kosovu posledica i međunarodne žurbe da se što pre reši taj problem, Tadić je uzvratio da se svima žuri.

Podrška Evrope “toj blasfemiji” od ekonomskih uspeha, neviđenog životnog standarda, prema oceni Tadića, ima svoju pozadinu u “ispostavljanju svega onoga što zapadne zemlje, koje su priznale Kosovo, traže sada od Vučića, a prethodno od Dačića i Nikolića”.

Do formalnog priznanja i članstva u UN ima još nekoliko rešenja, rekao je Tadić i naglasio da je svoj stav svojevremeno izložio u četiri tačke, s obzirom na kontekst da su i Amerika i Rusija protiv podele Kosova, iako bi to “bilo najcelishodnije rešenje”.

Taj plan u četiri tačke Tadić i sada može da dostavi u pisanoj formi, kao doprinos dijalogu, ali smatra da je on “danas teško primenljiv”.

Da je na Vučićevom mestu, Tadić ističe da bi “u novim okolnostima, dobro razmislio o eventualnoj stolici u UN, bez formalnog priznanja”.

“O tome bih dobro razmislio. Ali odgovornost bi morao da preuzme on, a ne da traži od opozicije da tu odgovornost deli”, poručio je Tadić.

Odgovarajući na pitanje o unapred determinisanim okvirima u kojima razgovaraju predstavnici Beograda i Prištine, Tadić je izneo stav da je Vučić, zbog teškog nasleđa iz prošlosti, imao još uži prostor za pregovore nego on, dok je bio predsednik.

“Vučić, koji je pozivao na ubistvo Muslimana, morao je sebe da kvalifikuje većom kooperativnošću prema Zapadu, dok sam ja imao crvene linije, zbog čega sam, između ostalog, i izgubio izbore”, tvrdi Tadić.

On je ocenio da “jedan predsednik države, koji ima ustavna ovlašćenja da se bori za integritet zemlje, ne može sebi da dozvoli da izgubi Sever, crkve i manastire”.

Tadić smatra da je Vučić priznao pravni sistem Kosova, istovremeno “izigravajući borbu za Kosovo” i dovodeći “nas sve u situaciju da će Kosovo pre ili kasnije postati nezavisna zemlja po inerciji političkih zbivanja u međunarodnoj zajednici”.

“Suština je u tome da Vučić mora sam da preuzme odgovornost kao predsednik države”, predočio je Tadić i ocenio da mu, zbog toga, “niko neće paliti Jarinje, niti će opozicija da organizuje nasilne demonstracije sa ljudskim žrtvama”.

“Uprkos tome što u prošlosti nisu hteli da uzmu u obzir u kakvim smo mi tada bili okolnostima, boreći se za minimum minimuma, meni je jasno u kakvim je on sada”, zaključio je Tadić.

Đurić: Tadićeva bruka živeće doveka
Srpski narod nikada neće zaboraviti da je za vreme vladavine Borisa Tadića Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost i nikada neće zaboraviti štetne dogovore koje je njegov režim postizao u dijalogu s Prištinom, izjavio je danas potpredsednik Srpske napredne stranke Marko Đurić.

Povodom izjave Tadića Đurić kaže da će Tadićeva “bruka živeti doveka”.

“Svako ima pravo da ispolji mišljenje, ali smatram da taj i takav Boris Tadić nije dostojan da o Kosovu i Metohiji razgovara sa Aleksandrom Vučićem, koji se za naš narod u pokrajini bori uvek misleći najmanje pet koraka unapred, hladne glave, ne dozvoljavajući da Srbiju bilo ko ucenjuje i Srbima na KiM ugrozi opstanak”, naveo je Đurić u pisanoj izjavi.

Zbog toga je, dodaje Đurić, 80,4 odsto Srba i Goranaca na KiM Vučiću ukazalo poverenje, a Tadića koji je, navodi, rušio i razarao ekonomiju, standard, institucije, uključujući i vojsku, ti isti građani ostavili su u lavirintu ružne političke prošlosti, iz koje se Srbija polako izvlači, oslobođena balasta i Tadića i njegove korumpirane političke klase.

Kaže da srpski narod nikada neće zaboraviti da je za vreme Tadićeve vladavine srpska vojska desetkovana i ukinut Prištinski korpus dok je on bio ministar odbrane, da su njegovom odlukom pregovori sa Prištinom izmešteni iz UN, gde je Srbija do tada imala podršku i za pravo veta, da je rezultat njegove politike sramotni i pogubni gaf pred Međunarodnim sudom pravde, čijom je presudom čin jednostranog proglašenja nezavisnosti naše južne pokrajine oglašen zakonitim.

Dodaje i da srpski narod neće nikada zaboraviti da je Tadić “kukavički ostavio i pustio niz vodu Srbe koji su na severu podigli barikade protiv samovolje Prištine”.

“Naš narod na Kosovu i Metohiji nije zaboravio ni, po srpsku državu i narod, štetne dogovore koje je njegov režim postizao u dijalogu s Prištinom, dovodeći misiju EU umesto UN, priznajući, između ostalog, sve kosovske univerzitetske diplome, registarske tablice i lične karte”, navodi Đurić.

Vulin: Licemerno je da Tadić deli savete

Licemerno je da Boris Tadić deli savete koje sam nije primenio i da se poziva na mudrost i hrabrost koju nije imao kada je trebalo da je ima, poručio je danas predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin.

Povodom izjave Tadića koju su preneli mediji da je ideja predsednika Srbije Aleksandra Vučića da otvori unutrašnji dijalog o Kosovu “bizaran akt”, Vulin u saopštenju navodi da je Tadić svoje dogovore sklapao sam, a posledice je ostavljao Srbima.

“Za razliku od Tadića, Vučić je posle svake važne odluke dolazio na KiM da pogleda Srbe u oci, da im kaze istinu i da bude sa njima. Zato Vučić može da govori i Srbi ga slušaju, a Tadić sve što je imao da kaže i uradi već je uradio i rekao”, kaže Vulin.

Vučić, navodi Vulin, za razliku od Tadića, ima i hrabrosti i mudrosti i spremnosti i da vodi i da prihvati odgovornost.

“Za naknadno pametne poput Tadića među Srbima na KiM se kaže “posle boja kopljem u trnje””, dodaje Vulin.

Kaže i da je Tadić uvek nudio tuđe i davao više nego sto mu se trazilo.

“Kada je 2004. trebalo braniti Srbe od pogroma nije imao ni savet ni hrabrost, baš kao sto je 2008. pobegao u Rumuniju dok je KiM proglasavalo nezavisnost”, navodi Vulin.

Dodaje da je Tadić Srbe slao na barikade, a onda ih ostavljao da ih sami brane i puštao da se nose i sa Albancima i sa Kforom i Euleksom.

“Tadić nikada nije bio do kraja sa Srbima i nikada nije imao hrabrosti da kaze istinu”, rekao je Vulin.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno