Naslovna > Srbija Danas > Ekonomija > “Turski tok – velika razvojna šansa Srbije”

“Turski tok – velika razvojna šansa Srbije”

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavo je večeras da je “na stolu” predlog da “Turski tok” prolazi kroz Bugarsku do Srbije što je, kako je ocenio, najveća razvojna šansa Srbije.

On je u intervjuu za Sputnjik rekao da je nakon neuspeha sa Južnim tokom, za Srbiju od ključnog značaja novi dogovor, o čemu su, kako kaže, razgovarali i sa direktorom Gasproma Aleksejom Milerom i sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim.

“Dakle, Rusi rade “Turski tok” i oni prelome cevovod blizu tursko-bugarske granice i on ide ka Istanbulu i najvećim turskim gradovima. Ranije je bila ideja da se dalje ide kroz Tursku, Grčku, Makedoniju i Srbiju. Danas postoji još realnija ideja pošto Bugari prave Evropski centar za primanje gasa sa različitih strana. A najvećim delom je to ruski gas” rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Bugari su našli mudro rešenje, za koje, kako veruje, imaju podršku i Nemačke.

“Kada naprave taj centar, negde izmedu Bugarske i Varne, dotle će da dođe gas, ide do Sofije i ulazi u Srbiju. Srbija bi u tom slučaju preuzela gas na granici sa Bugaskom i zato bi morala da sagradi gasovod, sama, ili, na primer, uz pomoć Rusije, što bi bilo lakše”, dodaje Vučić.

“Dakle, na granici primimo 9,8 milijardi kubnih metara gasa. Mi smo tranzitna zemlja, ali od nas idu krakovi ka RS, BiH, Prištini, Hrvatskoj i dobijamo tranzitne takse. Svaki gasovod koji prolazi kroz Srbiju nama odgovara, ali ovo je najbolja varijanta. Ovo je velika razvojna šansa za našu državu, ekonomiju, industriju. Kompletnu gasnu mrežu bismo izgradili,” rekao je on.

Na pitanje šta ukoliko Zapad to pokuša da zaustavi, on kaže da je Srbija spremna da primi najjeftiniji i najbolji gas “od koga bilo” ali da neće da kupuje duplo skuplji gas.

“Pet godina su nam govorili o jeftinijem gasu preko Krka, preko ovoga ili onoga, ali to bi bilo dvostruko skuplje. Da li iz Aleksandropulusa da povučemo, a da bude jeftinije ili iz Litvanije, pa ne možemo. I posle pet godina smo se vratili na početak. Nećemo da kupujemo duplo skuplji gas. Sa novim projektom, sa malo sreće, zarađivali bismo od 100 do 150 miliona evra godišnje,” zaključio je on.

Na pitanje zašto vlada nije reagovala na pisanje nekih medija o NIS-u i niskoj rudnoj renti, Vučić je rekao da je rudna renta ranije potpisana a da je sada važan novi dogovor sa Gaspromom o skladištu.

“Štampa je slobodna u Srbiji i ne bih da komentarišem pisanje dnevnih novina. Partneri smo sa Gaspromom i važan je novi dogovor o skladištu. Rudna renta je niska, ali smo to ranije potpisali i nemamo kome da se žalimo.

Povodom ubrzane eksploatacije naftnih polja, on kaže da je da je dobar deo nafte je izvučen i to je bio razlog profita u prvim godina, ali da je sada došlo do preorijentacije NIS-a i Gasproma što je dobro.

“Sad se predviđa duboka prerada što je dobro. NIS je jedan od najvećih punilaca našeg budžeta. Gasprom nam je od velikog značaja, kao i da dodemo do skladišta 750 miliona kubnih metara, a ubrzo kreće izgradnja. Mi ćemo tada pola godine moćii da izdržimo bez gasa”, zaključio je Vučić.

Neko sa strane bio protiv regionalne ekonomske unije

Vučić je da njegova ideja o stvaranju regionalne ekonomske unije nije prošla među susedima zato što je “neko sa strane” bio protiv, a ne zbog ekonomskih argumenata.

“Nisam čuo nijedan argument protiv, a ideja se dopala i Evropskoj uniji. Shvatio sam onda, da je neko sa strane protiv, pa su onda i pripadnici susednih zemalja izašli protiv. Zato sam rekao, zaboravite sve, kao da ništa nisam predložio”, rekao je Vučić.

I EU traži više vremena zbog svojih unutrašnjih problema, a mi moramo da živimo i u sledećih, pet, šest, 10 godina dok ne pristupimo EU, dodao je Vučić.On je ukazao da, ako je argument da ćemo svi zajedno da uđemo za tri-četiri godine u EU i da nam nije potrebna zamena za to – teško ćemo ući za to vreme.

On je podsetio da je na samitu u Dubrovniku rekao: “Nećete, ni ne morate, ali Srbija ima oko dve milijarde stranih direktnih investicija”.

Niko u regionu nema više od 400 miliona, ni Crna Gora, Makedonija, Albanija, ako bi se udružili, ujednačili poreske stope, ukinuli carine, približili subvencije, to bi bilo tržište od 20 miliona ljudi, ukazao je Vučić.

Na pitanje da li bi to bilo nešto kao Jugoslavija, on je rekao: “Da, ali nije politički savez kao Jugoslavija. Svako ima svoju nezavisnost i suverenitet. Odjednom bismo postali neuporedivo atraktivniji i za investitore. Lakše bismo izvozili proizvode, bićemo tretirani kao snažniji i jači.”

Dakle, nisu ekonomski argumenti po sredi, zaključio je Vučić.

“Lepo je to što se vi u Dubrovniku ispričate, ali posle toga Sarajevo ne rešava ko je hteo da vas ubije u Srebrenici, a Crna Gora poručuje da može da ratuje i protiv Srbije. Diplomatski je možda pametno što ste to prećutali, ali to su strašne poruke…” istakao je predsednik Srbije.

On kaže da nije na to odgovorio uvredama, ali je rekao nešto što je važnije od svega.

“To ću da ponovim. Ni NATO ni Crnogorci niti bilo ko neće napadati Srbe ni na Kosovu i Metohiji niti bilo gde drugo. Izjava je jasna i fer. Mislim da je crnogorski zvaničnik Bošković pozvao Vulina da mu kaže da je ta izjava izvučena iz konteksta ili tako nešto. Svakako, to što se Srbima dogodilo devedesetih neće se ponoviti i to sam rekao i u Jasenovcu i svuda. To sada govorim i kao vrhovni komadant. Nikoga da napadamo nećemo, ali nećemo dozvoliti ni proterivanje i ubijanje našeg naroda”, istakao je Vučić.

Ulazak u EU više ne zavisi samo od nas

Vučić je izjavio da ulazak u Evropsku uniju više ne zavisi samo od Srbije i da su iz EU Srbiji tražili institucije koje mnogi nemaju u Uniji, poput zaštitnika građana.

Vučić je, odgovarajući na pitanje kako ocenjuje istraživanja da su mladi u Srbiji protiv EU, kazao da je to “jasan trend” i da ga to “ne iznenađuje”.

“Srbija želi u EU kao što nećemo da uvodimo sankcije Rusiji i da im zabadamo nož u leđa. Moj sin Danilo mi kaže ‘ajde ti i tvoja EU’. Ja mu kažem da sačeka 15 godina pa će razumeti ovu politiku kao što razume i odnos prema Rusiji. Ulazak u EU više ne zavisi samo od nas. Samo jedan manji deo. Nama su tražili da imamo zaštitnika građana, a mnogi u EU ga nemaju, iako su znali da je na toj funkciji u Srbiji politička ličnost”, rekao je Vučić.

On je naveo da “mnoge članice EU ne priznaju nacionalne manjine”.

“A nama zameraju odnos prema manjinama. Zameraju na medijskoj situaciji. Pa u kojoj zemlji ima da svakog dana mediji vode kampanju protiv predsednika”, kazao je Vučić.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno