Naslovna > Regioni > Kosovo > U Siriji i Iraku 40 žena sa Kosova

U Siriji i Iraku 40 žena sa Kosova

Prema podacima Centra za bezbednosne studije u Prištini, 40 žena sa Kosova pridružilo se ekstremističkim grupama u Siriji i Iraku, prenela je televizija „Klan Kosova“.

Centar istovremeno navodi da je 37 dece sa Kosova u tim zonama konflikta.

Kosovska policija saopštila je tanije da je oko 316 stanovnika Kosova otišlo da se bori u ratovima u Siriji, većinom u periodu između 2013. i 2014. godine, a oko 117 se vratilo nazad.

To su, inače, podaci iz izveštaja „Javni puls“ na temu sprečavanja nasilog ekstremizma, koji je nedavno predstavljen u Prištini.

Iako Kosovo nije pod većim uticajem sukoba u Siriji i Iraku od drugih delove Evrope, studija UNDP-a iz 2015. godine o borbi protiv nasilne radikalizacije na Kosovu ukazuje da je sa Kosova u ratove na Bliskom istoku otišao najveći broj boraca u odnosu na broj stanovnika.

Takođe, Kosovo je treća oblast odakle je u odnosu na milion stanovnika, otišao najveći broj boraca islamske veroispovesti, posle Belgije i Francuske.

Ankete koje su sprovedene između 2012. i 2015. godine, pokazuju da društvo na Kosovu postaje religioznije u odnosu na stanje pre oružanih sukoba 1999. godine.

Iako nije sprovedena nijedna anketa o verskoj pripadnosti stanovnika Kosova pre 1999. godine, 45 godina komunističke vladavine i homogenizacija kosovskih Albanaca oko nacionalnog cilja devedesetih godina prošlog veka, ističe manje – više sekularnu prirodu društva na Kosovu, što je, inače, zaključak koji dele mnogobrojne studije.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno