Naslovna > Regioni > Beograd > Upravnici zgrada: Do licence i bez obuke

Upravnici zgrada: Do licence i bez obuke

SUGRAĐANI koji žele da postanu profesionalni upravnici nisu u obavezi da prođu obuku Privredne komore Srbije! Da bi mogli da polažu ispit i dobiju licencu za rad neophodno je samo da uplate taksu u iznosu od 15.600 dinara za test, upis u registar i izdavanje “diplome”. A njihovo je pravo da odluče da li će pohađati nastavu ili će se za ispitni rok spremati kod kuće.

Iako se u javnosti stekao utisak da je za testiranje i licenciranje neophodno da budući upravitelji zgrada završe sedmodnevnu obuku, koja košta 30.000 dinara, ovo nije preduslov. Ukoliko budući kućepazitelj smatra da ispit može da spremi bez pojašnjenja predavača i da mu obuka nije potrebna, moći će da preskoči predavanja. A zakone i ostale udžbenike, koji su sastavni deo literature, moraćr da pribavi i prouči sam.

– Bio sam zainteresovan da se bavim ovim poslom, jer sam u penziji, ali nisam imao 30.000 dinara za obuku – kaže Predrag Milanović. – Da sam ranije znao da mogu samo da polažem, a da uz literaturu ispit spremim kod kuće, verovatno bih probao.

Iz Privredne komore Srbije (PKS) potvrđuju da predavanja nisu obavezna i kažu da u Pravilniku o organizovanju ispita i sticanju licenci nisu navedena kao uslov za ispit. Shodno odluci, svaki kandidat može da proceni da li je u mogućnosti da samo uz pomoć literature spremi test.

– Uvek je bolje da se gradivo savlada uz pomoć predavača – kaže Mirjana Kovačević iz PKS. – Na predavanjima mogu da pitaju sve što im nije jasno. Ipak, ako ne žele, imaju spisak literature na sajtu, pa mogu da je nabave i spremaju sami. A potom samo plate taksu i izađu na ispit.

TESTIRANjE DVA PUTA GODIŠNjE

PISANI deo ispita beogradski upravnici polagali su u ponedeljak, a do kraja jula biće poznati rezultati. Nakon toga ih od 2. avgusta očekuje usmeno propitivanje, pa dodela prvih licenci. Naredni ispitni rok biće organizovan u septembru, a u narednom periodu obuke će biti obavljane u proseku dva put godišnje.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno