Naslovna > Srbija Danas > Ekonomija > Vrućine umanjuju prinos soje

Vrućine umanjuju prinos soje

SREMSKA MITROVICA – Soja na poljima zbog velikih vrućina koje su vladale u proteklom periodu nije u najboljem stanju. Prinos neće biti za ponos kažu stručnjaci a sada se vide sve agrotehničke mere koje su primenjene. Jedino što može da uteši paore je cena ove kulture kada je u pitanju otkup.

Visoke temperature i odsustvo vlage može doprineti smanjenju prinosa. Upravo takvo vreme preovladalo je u proteklih nekoliko nedelja sa po kojom kapi kiše na mnogim parcelama. Retke su one površine koje su dobile ozbiljnije količine padavina.

Najveće potrebe za vlagom kod soje su u fazi cvetanja. U fazi formiranja generativnih organa i cvetanja, suša joj nanosi dosta veliku štetu. Izaziva opadanje cvetova, remeti oplodnju i formiranje mahuna pa izaziva znatno smanjenje prinosa što se može videti na poljima stav je stručnjaka.

Soja neće ostvariti velike prinose kaže struka ali s druge strane obara rekorde kada je u pitanju cena. U protekloj nedelji ova kultura zabeležila je svoj novi ovosezonski maksimum. Cena je bila na ovosezonskom maksimumu i iznosila 54,50 din/kg bez PDV-a što je i danas. To je jedino što će možda izvući koliko toliko lošu proizvodnu godinu koja je sve evidentnija ali ipak ostaje da se vidi nakon skidanja useva šta je ostvareno.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno