Naslovna > Srbija Danas > Ekonomija > Vučić: Erdogan dovodi privrednike, želimo krak Turskog toka

Vučić: Erdogan dovodi privrednike, želimo krak Turskog toka

ISTANBUL – Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan dovešće u Srbiju 150 biznismena kako bi uspostavili poslovne kontakte sa srpskim privrednicima, najavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Vučić je, posle sastanka sa Erdoganom u Istanbulu, rekao da veruje da će njegov turski kolega u najkraćem roku posetiti Srbiju i da ga je zamolio da to bude na više dana, kako bi mogli da razgovaraju o svim regionalnim i političkim temama.

Predsednik je konstatovao da trgovinska razmena Srbije sa Turskom raste iz godine u godinu i da očekuje će se to i dalje nastaviti.

“Imao sam razgovore sa turskim kompanijama zainteresovanim za tekstilnu industriju, privatizaciju naših banja i za neke druge oblasti za koje do sada nismo videli takvo interesovanje turskih investitora”, rekao je Vučić.

On je dodao da veruje da će uz podršku Erdogana i Turske, to doneti nove rezultate, još više zaposlenih i veći rast BDP-a Srbije, što je za nas od velikog značaja.

Vučić je istakao i da je Turska jedna od zemalja koja je najvažnija za punu regionalnu stabilnost i mir.

“I mi poštujemo tursku snagu, poštujemo i sebe, i mislimo da možemo da izgradimo dobro i iskreno prijateljstvo između srpskog i turskog naroda i srpske i turske države”, zaključio je Vučić.

Današnji sastanak bio je prvi zvanični bilateralni sastanak Vučića i aktuelnog predsednika Turske.

Srbija očekuje da krak Turskog toka prođe kroz Srbiju

Vučić je ranije na na 22. Međunarodnom naftnom kongresu, koji se ove godine održava u Istanbulu pod devizom “Mostovi ka našoj energetskoj budućnosti”, rekao da očekuje da će druga linija gasovoda Turski tok proći kroz našu zemlju i Zapadni Balkan.

Uzimajući u obzir činjenicu da se trenutno gradi ‘Turski tok’, Srbija očekuje sporazum da jedan krak krene preko teritorije Srbije i teritorije zemalja Zapadnog Balkana. Ova opcija je, naravno, u interesu Srbije i drugih zemalja regiona”, rekao je Vučić u obraćanju učesnicima Naftnog kongresa.

Na ovom, najvećem svetskom energetskom forumu, učestvuje niz svetskih zvaničnika, oko 50 ministara, šefova vodećih svetskih naftnih kompanija i više od 6. 000 učesnika ukupno.

Vučić je ranije najavio da će gasovod “Turski tok” biti ključna tema njegovih razgovora tokom posete Turskoj.

Turski tok biće ključni projekat da se osigura snabdevanje Turske gasom i da se diversifikuju rute gasa ka Evropi, rekao je turski ministar energetike Berat Albajrak, na svečanom otvaranju Svetskog naftnog kongresa.

Ovaj projekat predviđa izgradnju gasovoda preko Crnog mora do evropskog dela Turske i dalje ka granici sa Grčkom.

Međuvladin sporazum o Turskom toku Rusija i Turska su potpisale 10. oktobra 2016. godine.

Prvi deo predviđen je za snabdevanje turskog tržišta gasom, a drugi za južnu i jugoistočnu Evropu.

Svaki ogranak imaće kapacitet od 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Ukupni troškovi projekta procenjeni su na oko 11,4 milijardi evra.

Predsednik Vučić će o tome danas razgovarati i sa svojim turskim kolegom Erdoganom, koji bi na jesen trebalo da dođe u uzvratnu posetu Srbiji.

Naftni kongres, koji se ove godine održava u Istanbulu, najveće je svetsko okupljanje u gasnoj i naftnoj industriji.

Najavljen je dolazak predsednika Azerbejdžana Ilham Alijev i premijera Albanije i Bugarske Edija Rame i Bojka Borisova, američkog državnog sekretara Reksa Tilersona, 50 ministara, šefova vodećih svetskih naftnih kompanija i više od 6. 000 učesnika.

Turci zainteresovani za tekstilnu industriju

Vučić je razgovarao sa šefovima kompanije Taj Grupa, jedne od najvećih u oblasti tekstilne industrije, a koji su zainteresovani za ulaganje u Srbiji.

Kompanija bi otvorila fabriku tekstila i razvojni centar, u kojima bi bilo zaposleno 1.500 – 2.000 radnika.

Razmatrana je i mogućnost investiranja u više gradova u Srbiji, među kojima su Kraljevo, Raška i Loznica.

Predstavnici kompanije izrazili su zainteresovanost i za ulaganja u turističkoj oblasti, posebno u sferi banjskog turizma.

“Srbija je plodno tlo za razvoj biznisa i investitorima pruža najbolje uslove”, istakao je predsednik Vučić, što je preneo i predsedniku kompanije Yonetim Kuruluk Baskanij, Mesutu Topraku.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno