Naslovna > Srbija Danas > Politika > Vučić: Grčka uvek može da računa na našu podršku

Vučić: Grčka uvek može da računa na našu podršku

SOLUN – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je uoči prve sednicu Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke da te dve zemlje mogu da ostvare bolje rezultate kad sarađuju nego kad deluju samostalno.

On je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom ocenio da je današnji sastanak od izuzetnog značaja za Srbiju, te naveo da su dve strane pre te konferencije potpisale šest međudržavnih sporazuma, od koji su neki, kako je rekao, uopštenog karaktera, značajni pre svega za budućnost, dok su drugi važni jer se njima rešavaju pitanja građana, poput sporazuma o međusobnom priznavanju priznavanje vozačkih dozvola.

Građanima, primetio je, znači kada mogu da voze sa svojom vozačkom dozvolom u drugoj zemlji.

Preneo je da je sa Ciprasom razgovarao o poboljšanju životnog standarda građana i o međusobnim odnosa.

Vučić je rekao i da trgovinska razmena nije na nekom niskom nivou, ali da ni Cipras ni on nisu zadovoljni sadašnjim nivoom razmene i da smatraju da može da bude veći.

Trenutno trgovinska razmena, podsetio je, iznosi oko 400 miliona evra, uz trend rasta izvoza iz Srbije, koji je u prvih meseci porastao 10 odsto.

Vučić je čestitao Ciprasu na sve boljim ekonomskim rezultatima, ocenivši da je uspeo da iz teške situacije Grčku postavi na zdrave noge.

Rekao je i da očekuje više investitora iz Grčke i to u različitim sektorima, ali i da očekuje da Grci ostanu u bankarskom sektoru u Srbiji.

Istovremeno, Vučić je rekao da očekuje da će sve više srpskih biznismena želeti i moći da ulaže u Grčkoj.

S tim u vezi je podsetio na 900.000 srpskih turista godišnje, koji u proseku ostave između 300 i 400 evra u Grčkoj, i time daju značajan doprinos grčkoj privredi.

“Konstatovali smo da su bilateralni odnosi dobri, da je Ciprasova poseta početkom godine dramatično doprinela poboljšanju odnosa, posle perioda stagnacije. Odnosi idu u dobrom smeru”, rekao je Vučić dodajući da je u razgovorima sa grčkim premijerom postignut visok stepen saglasnosti o svim važnim pitanjima.

On je poručio da Grčka uvek može da računa na podršku Srbije u svakom pogledu i na svaki način.

“Mi Grčku doživljavamo kao prijateljsku zemlju. Grčki narod kao izrazito prijateljski narod. Nadam se da se Grci osećaju u Srbiji kao u svojoj zemlji, kao što to čine srpski turisti u Grčkoj”, naveo je Vučić.

Zahvalio je i na jasnoj grčkoj poziciji po pitanju Kosova i Metohije, nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti.

Kazao je da je jasno razumeo poruke Ciprasa, koje se ujedno mogu čuti i od EU, o neophodnosti čuvanja mira i stabilnosti i preneo da ga je uverio da želimo da ostanemo stub stabilnosti u regionu, da unapređujemo svoje odnose sa svim državama i teritorijama na tom prostoru, kao i da su mir i stabilnost naš prioritet jer tako unapređujemo svoju ekonomiju.

Srbija se, kako je dodao, nada ove godine privrednom rastu od tri odsto, a iduće od četiri posto, što bi značilo ubrzani razvoj i bolji životni standard.

Na kraju rekao je da je ponosan što je na čelu srpske delegacije koja je doputovala u Solun i izrazio nadu da će iduće godine sastanak Visokog saveta saradnje biti u Beogradu, te najavio da će pre toga, 2. I 3.oktobra, Srbiju posetiti predsednik Grčke.

Vučić: Rešavali smo i teže zadatke od pruge Pirej-Solun-BGD

Vučić je ocenio da realizacija projekta pruge Pirej-Solun-Beograd zahteva značajna ulaganja, ali da smo imali teže zadatke, koje smo ipak uspeli da ostvarimo.

Vučić je rekao da je danas prvi razgovor o toj temi vođen na ozbiljan način.

Pruga Pirej-Solun-Beograd, inače, trebalo bi da se kad bude izgrađena spoji sa brzom prugom do Budimpešte, a Vučić je napomenuo da to svakako nije jednostavan zadatak, jer je reč o pruzi koja će presecati teritoriju Srbije po osi jug-sever, odnosno koja će ići preko najvećeg dela zemlje.

Dodao je, međutim, da ćemo, a imajući u vidu budžetski suficit, imati više novca u godinama pred nama za strateške projekte spajanja juga sa severom.

Važno je da ciljevi budu postavljeni visoko, ocenio je, te dodao da je za Srbiju veoma bitno što je danas između srpskih i grčkih ministara, ali i na najvišem nivou uspostavljeno dodatno poverenje, koje će se dalje produbljivati.

“Srbija i Grčka mogu da računaju jedna na drugu. To je važno za Grčku, a za Srbiju je od ogromnog značaja, jer Grčka može da se bori za Srbiju u EU. Ako ekonomski i politički zajednički delujemo mnogo smo snažniji i sve naše vitalne ciljeve možemo da odbranimo, vodeći računa o ciljevima svih drugih”, rekao je Vučić i zaključio da sve probleme moramo da rešavamo uz poštovanje međunarodnog prava i na miran način.

Potpisano šest sporazuma

Između Srbije i Grčke potpisano je šest međudržavnih sporazuma.

Ministri spoljnih poslova dve zemlje, Ivica Dačić i Nikos Kocijas potpisali su Memorandum o razumevanju u oblasti kulture između Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Ministarstva kulture i sporta Grčke za period od 2017. do 2021. godine, Memorandum o razumevanju između Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Ministarstva spoljnih poslova Grčke o saradnji u oblasti diplomatske obuke.

Vučić: Dajte nam okvir za članstvo
Vučić je istakao da bi bilo važno da Srbija dobije okvir kada bi mogla da postane članica EU.

Vučić je istakao da Srbija ne želi da ucenjuje, niti traži bilo šta, već samo da zna, i to ne samo kroz odgovor, da postoji perspektiva kada bi mogla da postane članica EU.

Vučić je dodao da to podrazumeva da ispunimo sve uslove, posebno iz poglavlja 23 i 24, kao i sva druga koja su neophodna za članstvo.

“Smatramo da je to važno da bi ljudi u Srbiji bili bolje i značajnije motivisani i stimulisani. Ne tražimo tačnu godinu, ali želimo da znamo okvir kada bi mogla postati ponupravna članica”, poručio je predsednik Srbije.

On je istakao da je molio premijera Ciprasa da pomogne po tom pitanju da dobijemo odgovor.

To bi, kako je dodao, mnogo značilo u pristupu građan Srbije i istakao da bi ono što je ostalo od teških reformi mogli brže i sa još većim elanom da sprovedemo.

Dačić i ministar infrastrukture i saobraćaja Grčke Hristos Spircis potpisali su Memorandum o razumevanju između Srbije i Grčke o razvoju železničkog transporta.

Sporazum između Srbije i Grčke o socijalnom osiguranju potpisali su ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i šef grčke diplomatije Kocijas.

Ministar Ljajić je potpisao i Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Grčke o saradnji u oblasti turizma sa ministarkom turizma Grčke Elenom Kundurom.

Sporazum između Srbije i Grčke o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola potpisali su ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministar infrastrukture i saobraćaja Hristos Spircis.

Cipras: Srbija i Grčka unapređuju stratešku saradnju

Cipras je istakao da Grčka i Srbija unapređuju stratešku saradnju u ključnom trenutku i ponovio da Atina podržava evropske integracije Srbije.

On je dodao da je neobično važno što se Visoki Savet za saradnju Grčke i Srbije održava baš u Solunu.

Cipras se osvrnuo na jačanje političkog dijaloga između dve zemlje u nekoliko sektora i ponovio čvrstu poziciju Grčke kada je reč o evropskoj perspektivi Srbije i Zapadnog Balkana.

On je govorio i o pozitivnim ekonomskim rezultatima Grčke dodavši da je Atina strateški investicioni partner.

Takođe je, prenosi ANA, najavio da će grčki predsednik Prokopios Pavlopulos, na poziv Vučića, posetiti Beograd na jesen.

Prva sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke

U Solunu je počela prva sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke, u čijem radu učestvuje Vučić.

Sednicom predsedava Cipras.

Prva sednica Visokog saveta za saradnju predstavlja poseban oblik učvršćivanja saradnje i jačanja veza između Atine i Beograda.

Sednica, koja je od velikog značaja za saradnju u regionu, dogovorena je tokom posete premijera Ciprasa Beogradu, početkom godine.

Visoki savet treba da pospeši saradnju u svim oblastima, posebno u ekonomiji gde postoji još dosta prostora za jačanje kooperacije.

Robna razmena Srbije i Grčke dostigla je prošle godine vrednost od 397,2 miliona , za oko 20 miliona više nego 2015.godine.

Pokrivenost uvoza izvozom je 50,5 odsto, a izvoz iz Srbije iznosio je 133,2 miliona evra, dok je uvoz iz Grčke na 264 miliona evra.

U 2016, najviše smo u Grčku izvozili sledeće proizvode: hartija i karton premazani plastikom, polietilen, katode i sekcije, šećer beli, gume za automobile, spoljne, pneumatske, složive kutije, burad, hrana za pse i mačke i krompir.

U 2016, najviše smo uvozili iz Grčke: pomorandže, ploče i trupci, polistirol za ekspandiranje, profil od legura aluminijuma, pravougaone legure, breskve, šipke, klementine…

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno