Naslovna > Regioni > Kosovo > Vučić: Nastavak dijaloga s Prištinom

Vučić: Nastavak dijaloga s Prištinom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, posle razgovora kod Federike Mogerini sa Hašimom Tačijem, da je dogovoren nastavak dijaloga i primena već postignutih dogovora. Na bilateralnom sastanku s Federikom Mogerini Vučić je tražio ubrzan pristup Srbije EU.

Vučić je novinarima nakon susreta u Briselu rekao da je za pripreme za nastavak dijaloga potrebno mesec i po dana i istakao da nije isključeno da se dijalog nastavi na predsedničkom nivou.

„Treba ozbiljnije i hrabrije da se razgovara o budućim odnosima“, rekao je Vučić.

Vučić je dodao da je pitanje nivoa samo tehničko.

„Suštinski, koga strane budu odredile, tako će biti. To je tehničko pitanje, koje nije od ključnog značaja. Postoje mnogo važnija pitanja od tehničkih“, istakao je predsednik.

On je istakao da je razgovarano pre svega o odnosima Srba i Albanaca.

Ukazao je da se najmanje razgovara o tehničkim stvarima, zbog čega su ovi razgovori bili plodotvorni i važni.

„Razgovarano je o suštini, sadržaju dijaloga u budućnosti. Ostaje mesec i po da se pripremimo kroz više šatl poseta i razgovora kuda, kako i na koji način želimo da nastavimo. Nema sumnje da će dijalog biti nastavljen u Briselu, i ne samo dijalog koji se bavi određenim temama, već i da ćemo se baviti suštinskim stvarima kako i na koji način vidimo svoje odnose za godinu ili pet, što znači da moramo da ozbiljnije razgovaramo unutar naših javnosti, kao i da svi zajedno moramo mnogo češće da razgovaramo“, objasnio je predsednik Srbije.

Upitan da li je razgovarano o Zajednici srpskih opština (ZSO), preneo je da je to obaveza koja se podrazumeva.

„Nema dileme oko toga“, kazao je Vučić.

Istakao je da su o Zajednici srpskih opština govorili albanski predstavnici, ali da je pre svega razgovarano o tome kako vidimo odnose Srba i Albanaca, ne samo na Kosmetu već i centralne Srbije i Kosmeta.

„ZSO je obaveza koja je potpisana, i samo je to konstatovano, pa smo pošli dalje. ZSO je obaveza koju Priština mora da ispuni i nema ni dileme, ni daljih razgovora. To su stvari koje se podrazumevaju“, naglasio je Vučić.

Hašim Tači je nakon sastanka rekao da dijalog ulazi u novu fazu. Naveo je da je imao plodotvoran sastanak sa predsednikom Vučićem, na kojem je razgovarano o pripremama za nastavak dijaloga koji treba da vodi ka normalizaciji odnosa i pomirenju „dve zemlje i dva naroda“.

„Ovo će biti nova faza dijaloga, koja treba da vodi ka normalizaciji i pomirenju u korist dva naroda, ali i celog regiona“, podvukao je Tači.

Najavio je da će u narednom periodu tehnički timovi analizirati i predložiti teme za nastavak nove faze dijaloga.

„Nadam se i uveren sam da je pomirenje Srba i Albanaca nešto što se može postići. To je u interesu Kosova, Srbije i celog regiona, a Kosovo će tome biti u potpunosti posvećeno i odgovorno će se ponašati“, naglasio je Tači.

Preneo je novinarima da je u bilateralnom razgovoru sa Mogerinijevom govorio o budućim koracima Prištine prema EU.

„Razgovarali smo o konkretnim koracima pred nama na evropskom putu kako bismo prevazišli izolaciju Kosova“, zaključio je on.

Evropska služba za spoljne poslove je saopštila da su se Vučić i Tači na neformalnom sastanku saglasili da rade na otpočinjanju nove faze dijaloga Beograda i Prištine radi normalizacije odnosa i pomirenja.

Vučić i Tači su, takođe, odlučili da njihovi timovi počnu da rade na pripremama s tim u vezi, i naglasili važnost primene dosad postignutih dogovora u dijalogu bez odlaganja, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Evropske službe.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno