Naslovna > Srbija Danas > Politika > Vučić: Ne bih da kažem šta mislim o porukama iz Podgorice…

Vučić: Ne bih da kažem šta mislim o porukama iz Podgorice…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne bi hteo da kaže šta misli o porukama iz Podgorice, uključujući izjavu ministra odbrane da bi vojska Crne Gore ratovala protiv Srba na Kosovu ako bi to NATO tražio, jer u tom slučaju ne bi odgovorio očekivanjima građana od svog predsednika.

“Neka nas vređaju i dalje, neka rade rade šta hoće, neka izgovaraju šta žele”, rekao je Vučić.

On je istakao da je i danas na sastanku šefova država zemalja Procesa saradnje Jugoistočne Evrope poručio protivnicima njegove ideje o regionalnoj ekonomskoj zoni da nema nameru više da im to pominje, iako misli da bi bilo jako dobro po region.

Preneo je da je čuo argument iz “dve zemlje i sa jedne teritorije” da ne žele da to “menjaju za evropski put”, iako je EU svaki put rekla da to nije zamena za evropski put.

“Moja poruka je i danas bila ‘ne morate da se utrkujete u tome da odbijate dobre ideje’, da na svakom mestu morate da kažete da vam se ne dopada regionalna ekonomska zona ili jedinstveno tržište, carinska unija… Ništa vam ne namećemo. Nikada više neću ni da vam pomenem“, rekao je srpski predsednik.

Naše je bilo, kaže, da ponudimo nešto što je dobro.

„Mislim da je tržište od preko 20 miliona stanovnika mnogo bolje od 7,2 miliona. Ako to neko ne vidi na taj način i ne razume, jer nećemo lako postati formalno pravni deo Unije od 400 miliona stanovnika, bilo bi dobro da to vreme ne gubimo i zaradimo nešto za građane da bolje živimo“, ukazao je Vučić.

Predsednik je ponovio i danas da Srbija nije zainteresovana za ulazak u vojne paktove i saveze, i da ljubomorno čuva svoju neutralnost, kao i da ne veruje da smo od bilo koga ugroženi zato što smo vojno neutralni.

Upitan u tom kontekstu i za planove EU o produbljenju odbrambene saradnje Vučić je u Dubrovniku novinarima kazao da je to interesantna tema, ali da ne zna tačna razmišljanja.

„Produbljuje se saradnja između EU i NATO. Ne znam da li je ovo odvojeni pokret od NATO. Želeli bismo da čujemo ideju, a do sada nismo ništa čuli osim u neformalnim razgovorima”, preneo je on.

“Srbija nije zainteresovana za ulazak u vojne paktove i to smo više puta rekli. Imamo razlog što ne verujemo da smo ugroženi zato što smo neutralni, jer smo spremni da zemlju čuvamo, odbranimo nebo i zemlju na svaki način. Po tom pitanju nemamo problema”, zaključio je on.

Komentari

komentariPodeljeno