Naslovna > Izbor Urednika > Vučić pozvao na unutrašnji dijalog o Kosmetu

Vučić pozvao na unutrašnji dijalog o Kosmetu

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je građane Srbije pozvao na unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji, kako ne bi taj teret ostavili potomcima i zato što je potrebno, da svi zajedno pronađemo odgovor koji će biti trajan i isključiti sukob kao opciju.

“Vreme je da kao narod prestanemo kao noj da zabijamo glavu u pesak i da pokusamo da budemo realni, da ne dopustimo sebi da izgubimo ili nekome predamo ono što imamo ali i da ne čekamo da će nam u ruke doći ono što smo davno izgubili,” napisao je Vučić u autorskom tekstu za “Blic.”

Podsećajući da je svojevremeno Šimon Peres objasnio da insistira na pregovorima sa Palestincima rekavši “a zamislite samo šta bi moglo da bude ako to ne radi”, Vučić ukazuje da i on kada treba da odgovori na pitanje o potrebi dijaloga sa Prištinom i unutrašnjim srpskim dijalogom o Kosovu kaže “a samo zamislite šta bi moglo da bude ..ako odjednom svi zaćutimo, ako prestanemo da razgovaramo.”

“Ja posle toliko godina bavljenja politikom na ovim prostorima taj odgovor vrlo dobro znam. Još od 1878. godine, od stvaranja takozvane Prizrenske lige, mi Srbi nismo želeli da budemo dovoljno odgovorni da razumemo snagu i želje Albanaca” kaže predsednik Srbije.

Srbija nije za potcenjivanje

S druge strane, albanskom greškom, i to velikom, smatra nerazumevanje srpskih državnih i nacionalnih interesa i njihovo potcenjivanje.

“Nije Srbija za potcenjivanje, uprkos činjenici da Albanci u sprovođenju svojih nacionalnih ideja imaju značajnu podršku većine zapadnih zemalja. Nije današnja Srbija kužna kao što je bila, nije Srbija slaba kao sto je bila 1999, 2004. i 2008. godine, ali nije Srbija, niti sme da bude bahata i arogantna kao što je neretko bila,” navodi Vučić u autorskom tekstu.

Ćutanje, kako ocenjuje, znači da nas odgovori ni na šta više ne interesuju, da smo prestali da se nadamo i odlika onih koji misle da su samo, i isključivo oni u pravu, i da nemaju više šta da nauče ni o čemu da pričaju sa bilo kim.

“To je modus operandi tiranija, uvek spremnih na prolivanje tuđe krvi. Na kraju ćutanje je kraj. Posle njega više niko ne govori,” ukazuje Vučić.

On kaže da sebe ne vidi u tom poslu ćutanja ni u takvoj, nemoj Srbiji, jer će ako se to desi biti promašena ne samo politika koju vodi već i čitav njegov život.

Rešenje, ističe, ne leži sa jedne strane u našim mitovima i sukobima ali sa druge “ne leži ni u odricanju od svih naših nacionalnih i državnih interesa.”

Protivnici dijaloga o Kosovu sa Prištinom, smatra, jesu i oni kojima je svaki gubitak pobeda, i koji se tuđoj nesreći raduju kao svom uspehu, pošto za drugi uspeh ne znaju..

“Njihov razlog za ovakvu vrstu nečinjenja, koja jeste svojevrsni istorijski zločin s obzirom na težinu pitanja koje ište odgovor leži u pukoj nadi da će neko, nekome, na kraju “dati Kosovo” i za to, na njihovu radost snositi posledice”.

Vučić, kako kaže, takav stav može da razume sa stanovišta plitke dnevne politike ali sa stanovišta istorije nema ni opravdanja ni razumevanja za to.

Do rešenja vrućom glavom i hladnim srcem

“Zato što je naše najteže pitanje u osnovi baš to, i zato što je potrebno, kao nikada do sada, da svi, zajedno pronađemo odgovor. I to onaj koji će biti trajan, koji će isključiti sukob kao opciju, i koji će svima na ovim prostorima doneti korist”

A pronalaženje rešenja, navodi, “zahteva glavu vruću od stalnog razmišljanja, srce koje je hladno na preterane emocije i ruke uprljane kompromisima. I naše i albanske.”

Pronalaženje rešenja, dodaje, zahteva i rad svih, i jasnu svest o tome da je to što radimo dugačak, zamršen i bolan proces, ali najpre onu vrstu promene u našoj kolektivnoj svesti koja je često svaki dogovor doživljavala kao poraz.

To jednostavno nije tačno, kaže predsednik Srbije.

“Nismo mi ništa tako veliko dobili u ratovima, što smo gubili u miru. Zato što smo, sve što smo dobili, i izgubili ratujući, platili najtežom mogućom cenom, onom koja ne može da se nadoknadi – našim životima i životima naše dece”.

I to, kako kaže, mora da prestane.

“Vreme je da Srbija radi, razmišlja i dobija, pobeđuje bez sukoba. I ja sam ubeđen da smo, već danas u stanju da to uradimo” kaže Vučić.

Uostalom zamislite šta bi moglo da bude, dodaje on.

“Svi putevi političke saradnje i ekonomskog napretka bili bi otvoreni za Srbiju. Vrata Evropske unije takođe. U protivnom čuvaćemo konflikt čiji smisao ne razumemo” upozorava predsednik Srbije.

Srbiji je, smatra, potreban ozbiljan i odgovoran pristup, hrabar i realan sa pogledom u budućnost. Srbija je, podseća, danas uvažena svuda u svetu. Do pre tri godine je bila pred bankrotstvom a danas ima suficit u budžetu, rast ekonomije znatno veći od proseka i pokazala je da ume da pobeđuje ne samo u košarci i vaterpolu već i u ekonomiji i politici.

“Da bi naš napredak bio stalan i održiv, moramo, ako ništa drugo bar da pokušamo da razrešimo kosovski (Gordijev) čvor a ne da se krijemo i najteži teret ostavimo našoj deci. Živeti, znači ljubiti zemlju po kojoj koračaju deca, a ne samo hvaliti se pobedama svojih dedova,” zaključuje Vučić.

Vučićev poziv prihvataju SPC, SANU i deo opozicije

Poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića na široki društveni dijalog o Kosovu, koji će započeti u septembru, spremni su da prihvate SANU, SPC i deo opozicije, piše “Blic”.

Kako navodi beogradski list, deo opozicije prihvata poziv, deo insistira na jedinstvenom stavu o pozivu, a pojedine opozicione stranke od Vučića traže konkretno rešenje.

Vučić je najavio da će poziv da učestvuju u dijalogu dobiti sve relevantne političke stranke, nevladine organizacije, SPC i SANU.

Iz SPC poručuju da će Crkva “rado pomoći državnom vrhu”, a spremnost da daju svoje mišljenje iskazao je i generalni sekretar SANU Marko Anđelković.

“Predsednik Republike učinio bi čast SANU ako bi pozvao članove Akademije da iznesu svoje mišljenje o temema važnim za naše društvo, pa tako i o KIM”, rekao je Anđelković za Novosti.

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević kaže da će se njegova organizacija odazvati i aktivno učestvovati u domenima koji se tiču ljudskih prava i pravosuđa.

Predsednica Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht kaže da će odluku o tome da li će prihvatiti poziv doneti posle konsultacija sa svojim timom, ali smatra da je dijalog o svim ključnim pitanjima u društvu neophodan.

Ona smatra da bi bilo dobro da u takvom dijalogu učestvuju sve strukture – od Akademije nauka i umetnosti, univerziteta, civilnog društva, nezavisnih istraživačkih institucija, medija , privrednih subjekata.

“Naravno, on podrazumeva i učešće donosilaca odluka, predstavnike vlasti i političke opozicije”, napominje Liht.

Kada je reč o opoziciji, šef DŠ Milan Jovanović kaže da će prihvatiti Vičićev poziv, uz napomenu da to pitanje ne može da se reši na brzinu, a pojedine partije poput DS, pozivaju Vučića da prvo saopšti konkretan predlog.

“Iako su snage koje su izgubile Kosovo vodile sve vreme besomučnu kampanju protiv demokrata kao izdajnika, čim su došli na vlast nastavili su dijalog, sami sebe nazivajući velikim patriotima i spasiocima. Za razliku od njih tada, mi pozdravljamo nastavak dijaloga sa kosovskim Albancima”, rekao je šef DS Dragan Šutanovac.

On je izrazio zabrinutost zbog svega što se na Kosovu dešava i što se, kako tvrdi, životi tih ljudi koriste za politička prepucavanja.

“Iz tog razloga i kako Vučić te i takve razgovore ne bi zloupotrebio pozivamo ga da prvo odgovori šta je dogovorio u Briselu, a da zatim oformi pregovarački tim za Kosovo i javno saopšti svoj predlog rešenja za pitanje Kosova”, predložio je Šutanovac.

Konstantin Samofalov iz SDS smatra da bi opozicione stranke morale da zauzmu jedinstveni stav o Vučićevom pozivu.

“Dakle prvo se u medijima pokrene tema o nekom pozivu, pre nego što on uopšte i stigne. Osim toga, u kontekstu razgovora koji se vode oko zajedničkog nastupa demokratske građanske opozicije na beogradskim izborima, opozicione stranke bi trebalo da dogovore zajedničko delovanje i po svim ostalim važnim pitanjima. Tako smatramo da bi u ove dogovore opozicije trebalo uključiti i zajednički odgovor na poziv Vučića na razgovore o KIM”, napominje Samofalov.

Za lidera Dveri Boška Obradovića trenutna vlast je “već priznala Kosovo”, a on kaže da nema problem i da Vučiću to kaže u lice.

“A da li ćemo se odazvati zavisi od odluke predsedništva Dveri”, naglasio je Obradović.

Blic napominje da se očekuje da vladajuće stranke odgovore pozitivno i podseća da je lider SPS Ivica Dačić pozvao javnost da uzme udela u ovim razgovorima.

Srpski pokret obnove pružio je punu podršku inicijativi Vučića da se otvori unutrašnji dijalog o Kosovu, jer, kako ističu, to zalaganje predstavlja politiku realnosti.

“Naša stranka aktivno će učestvovati u ovom dijalogu i ponudiće svoje konkretne predloge da Kosovo više ne bude simbol smrti i poraza, nego simbol borbe za život i pobedu zemaljske, a ne nebeske Srbije”, naveo je lider SPO Vuk Drašković.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno