Naslovna > Regioni > Kosovo > Vučić: Problem Kosova postaviti na racionalan nivo

Vučić: Problem Kosova postaviti na racionalan nivo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se nada da ćemo u vezi s Kosovom imati snage da stvari postavimo na racionalan nivo, a ako se to ne dogodi, dodao je, taj ćemo poraz nositi na svojim leđima.

Kako je naveo, pribojava se da li ćemo biti u stanju da taj dijalog iznesemo, skeptik je po pitanju uspeha, ali je poručio da će taj dijalog svakako biti otvoren.

U svakom slučaju, dodao je, ako treba da bira između zamrznutog konflikta ili traženja resenja, on je izricito za drugu opciju.

„Gotovo sam uveren da nećemo rešiti problem bez obzira na moju želju da bi to bilo blagorodnije i delotvornije za Srbiju“, rekao je gostujući u „Ćirilici“, te poručio:

„Mislim i nadam se da ćemo imati snage da stvari postavimo na racionalni nivo, a ako ne budemo imali snage to će biti poraz koji ćemo nositi na svojim leđima. I to nije ništa novo u srpskoj istoriji, bilo bi novo da izađemo iz zamrznutog konflikta“.

Uveren je i da je iluzija i priča za malu decu da će SAD odustati od zahteva za priznanje nezavisnosti Kosova.

„Zapad vam traži da nastavite razgovore, ali je jasno da to ide u smeru koji najveći deo tih zemalja podržava, a to znaci ka nezavisnosti, a s druge strane imamo podršku Rusije, Kine, i Indije i drugih“, naveo je Vučić.

On smatra da je dobro da imamo mitove, da dobro mislimo o Srbiji, ali je uveren i da moramo da živimo za našu decu i gledamo u budućnost.

„To ne znači da ćemo priznati Kosovo. Mi Srbi imamo patološku potrebu da stvari razvlačimo, a one protekom vremena postaju sve gore. Niko nema hrabrosti istinu da saopšti u lice“, primetio je, te zamolio predstavnike civilnog društva i političare u Srbiji, sve koji učestvuju u političkom životu, da uzmu učešće u raspravi o toj temi.

Jer, kako je objasnio, dobro je da se čuju različiti stavovi, da se ogole sve strane i da se onda nađe sredina u smislu – šta možemo da učinimo.

Voleo bih, naime, kako je rekao, da jednu veliku stvar ne ostavljamo našoj deci, već da „makar između sebe rešimo i sa sobom raščistimo – to ne znači, kako neki misle, priznanje nezavinosti, već da nađemo realan i racionalan pristup“.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno