Naslovna > Srbija Danas > Politika > Vučić: Sa Kolindom Grabar Kitarović o konkretnim problemima

Vučić: Sa Kolindom Grabar Kitarović o konkretnim problemima

DUBROVNIK – U Dubrovniku je danas popodne počeo Samit zemalja članica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, uz poruku predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da EU mora ostati fokusirana na evropsku perspektivu regiona i da se to mora reflektovati u politici širenja. Nakon hrvatske predsednice, domaćina skupa, o stanju u regionu govorio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Sastanak se održava iza zatvorenih vrata, a utiske i akcente izneće, kako se očekuje, učesnici u obraćanju novinarima.

Posle predsednika Srbije govoriće i njegov slovenački kolega Borut Pahor, šef crnogorske države Filip Vujanović, kosovski predsednik Hašim Tači, predsednik Makedonije Đorđe Ivanov, bugarski premijer Bojko Borisov i turski vicepremijer Turgul Turkes.

Grabar Kitarović je, otvarajući regionalni sastanak na vrhu rekla da bi širenje značilo dalju konsolidaciju EU.

Vučić s Kitarović o Srbima u HR i kući bana Jelačića u Subotici

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Dubrovniku detaljno sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović o pitanjima od značaja za Srbe u Hrvatskoj i hrvatsku manjinu u Srbiji, te najavio da će Srbija finansirati izgradnju kuće bana Jelačića u Subotici.

On je novinarima preneo da je hrvatska strana obezbedila projekat za tu kuću, a Srbija će obezbediti sredstva za njegovu realizaciju.

“Reč je o velikom novcu, ali ćemo ga naći u pokrajini i republici da to pitanje rešimo, što je dobar signal za Hrvate”, rekao je Vučić npovinarima.

“Posle toga rešavamo i pitanje asfaltiranja ulica, finansiranja medija na hrvatskom jeziku. Imamo još problema za 10 od 34 udžbenika predviđena na hrvatskom jeziku, jer smatramo da rukopisi na maternjem jeziku nisu dovoljno stručni. Gledamo da to rešimo”, naglasio je Vučić.

Prema njegovim rečima, sa hrvatskom predsednicom je razgovarao i o drugim konkretnim pitranjima i problemima koji proizlaze iz Subotičke deklaracije, koju su njih dvoje dogovorili, te izrazio uverenje da brzo mogu biti postignuti značajni rezultati.

Vučić je takođe detaljno predočio Grabar Kitarović probleme Srba u Hrvatskoj i šta Srbija u tom pogledu očekuje.

“Nastavićemo konkretnu saradnju. Predstavnici kabineta će razmenjivati posete. Gledaćemo da to na najkonkretniji način rešavamo, u što bržem hodu, jer je to važno zbog Srba koji žive u Hrvatskoj i Hrvata koji žive u Srbiji, da se dobro osećaju kao građani tih zemalja.

Da nemaju probleme koji su imali i imaju. Verujem da možemo postići značajne rezultate po tom pitanju”, uveren je Vučić.

Kada je reč o Samitu Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP), na kojem je danas popodne učestvovao, podvukao je da je za Srbiju važno da sačuvamo mir i stabilnost i vidimo što više konkretnih projekata i stvari koje možemo da napravimo zajedno, jer to donosi bolji život građanima Srbije.

Izrazio je nadu da će uskoro moći da se postigne dogovor o tome da sedište Transportne zajednice bude u Beogradu.„Mislim da smo blizu. To bi bila dobra vest za građane Srbije“, naglasio je Vučić.

EU i NATO produbljuju saradnju, ne znamo mnogo o tome..

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Dubrovniku da se saradnja EU i NATO na bezbednosnom planu produbljuje, ali da Srbija ne zna mnogo o tim planovima.

Vučić je novinarima rekao da je to interesantna tema, ali da ne zna tačna razmišljanja.

“Produbljuje se saradnja između EU i NATO. Ne znam da li je ovo odvojeni pokret od NATO. Želeli bismo da čujemo ideju, a do sada nismo ništa čuli, osim u neformalnim razgovorima”, preneo je on.

On je ponovio da Srbija ostaje privržena vojnoj neutralnosti.

“Srbija nije zainteresovana za ulazak u vojne paktove i to smo više puta rekli. Imamo razlog što ne verujemo da smo ugroženi zato što smo neutralni, jer smo spremni da zemlju čuvamo, odbranimo nebo i zemlju na svaki način. Po tom pitanju nemamo problema”, zaključio je on.

Sa Borisovim o gasu,autoputu, bilateralnim odnosima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Dubrovniku i sa predsednikom vlade Bugarske Bojkom Borisovim, sa kojim je razgovarao o odnosima dve zemlje, ekonomskoj i energetskoj bezbednosti.

Predsednik Vučić istakao je da su izgradnja gasne interkonekcije, rekonstrukcija pruge Niš – Dimitrovgrad i izgradnja autoputa od Niša do Sofije, kao dela Koridora 10, projekti od značaja za obe zemlje i da rad na njihovoj realizaciji predstavlja dobre temelje jačanja ekonomske saradnje dve zemlje, saopštila je Služba za saradnju s medijima Predsednika Srbije.

Premijer Borisov čestitao je predsedniku Vučiću izbor na novu funkciju i izrazio nadu da će dve zemlje u budućnosti raditi na jačanju odnosa i da će Bugarska uvek biti spremna na prenošenje iskustava iz procesa pristupanju EU.

Neće Srbe na KiM napadati ni Crna Gora ni NATO
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je nekada bolje prećutati i ne davati komentare na neke izjave ali i poručio da neće Srbe na Kosovu i Metohiji napadati ni Crna Gora ni NATO.

Vučić je odgovarajući na pitanja RTS u Dubrovniku, a u vezi sa izjavom ministra odbrane Crne Gore da bi vojska te zemlje ratovala protiv Srba na Kosovu ako bi to NATO tražio, rekao da je nekada bolje prećutati i ne davati komentare na neke izjave “jer ako to učinite izlazite iz okriva pristojnosti – ukoliko biste bili iskreni i reagovali na adekvatan način”.

Onda mi se čini, nastavio je Vučić, da je najbolji način za Republiku Srbiju da reagujemo ćutanjem.
Predsednik Srbije smatra da i to dovoljno govori i srpskom narodu u Crnoj Gori ali i srpskom narodu ma gde da zivi.

“Neće Srbe da napada na Kosovu i Metohiji ni NATO ni Crna Gora i ne samo zato što imamo sprazume, ugovore, što imamo korektnu i veoma dobru saradnju sa Kforom odnosno NATO, već iz još nekih razloga, a neka oni dobro razmisle koji su to razlozi” zaključio je Vučić.

Uvek insistiram na ZSO

Predsednik Srbije Aleksandar Vucicć izjavio je danas popodne, uoči sastanka šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini u Dubrovniku, da uvek u svim razgovorima insistira na formiranju Zajednice srpskih opština.

“Insistiram na tome svaki put”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara TV Pink, dodao da to insistiranje traje četiri godine, ali i da je uvek lakše pritiskati neku drugu stranu.

Suficit 270 – 280 miliona evra
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da su najnoviji podaci o prvih šest meseci ove godine pokazali da će Srbija imati suficit od oko 270-280 miliona evra i to, kako je naglasio, bez ijedne privatizacije.

Vučić je za RTS rekao da su to podaci koje je večeras dobio i koji pokazuju da će suficit, u dinarima iznositi minimalno 32,5 milijardi na kraju šestog meseca.

Prema njegovim rečima, to je najveći suficit od 1945.godine.

“To su odlični rezultati, rast nam je u maju izvanredan za razliku od prva tri mesece gde smo se mučili posebno zbog struje i rudarstva, sada je rudarstvo krenulo, prerađivačka industrija na nivou 9,2 odsto u maju, u junu čujem da je još bolje, ali sačekacu, još su preliminarni rezultati…”.

On je naglasio da je to ono što jača našu odbranu i životni standard građana ocenivši da je to najvažnije.

On je rekao da je Briselski sporazum potpisan i da je već tada rekao da ćemo se mi držati i sporazuma i toga što je potpisano, a da neki drugi neće.

“I bio sam u pravu”, rekao je Vučić.

Dodao je da je važno da su Srbi na KiM pokazali jedinstvo glasajući za Srpsku listu i da je ta lista nezaobilazan faktor u pokušajima da se formira vlada.

I nesvesno pokazuju da volim i vodim računa o Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da svi napisi i napadi na njega da je izdao i Ameriku i Nemačku i Rusiju pokazuju da vodi računa samo o Srbiji i da nije ničiji sluga “ni njih niti bilo koga drugog”.

Vučić je za TV Pink, odgovarajući na pitanja u vezi sa medijskim napadima u kojima se tvrdi da je izdao Ameriku, Nemačku i Rusiju naveo da su ga time “nesvesno pohvalili” i rekli da vodi računa o Srbiji.

“Moj posao je da vodim računa o Srbiji, Srbiju volim najviše na svetu, i ne radim ni za Amerikance, ni za Ruse ni za Nemce niti za bilo koga drugog”, poručio je predsednik Srbije.

Kako je rekao, baš ga briga šta su neki “provalili ili ne” kao ni za polupismena saopštenja koja objavljuju.

Prema njegovim rečima, neka rade šta hoće i pišu šta hoće, a važno je samo da plaćaju poreze.

Kako je rekao, i rezultati poslednjiih istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je razlika, ne više 40 odsto, već skoro 50 odsto između prvoplasiranog i drugoplasiranog što pokazuje kome narod veruje.

“Toliko o kampanjama”, zaključio je Vučić.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno