Naslovna > Srbija Danas > Politika > Vučić u Rimu: Još snažnija podrška Srbiji na EU putu

Vučić u Rimu: Još snažnija podrška Srbiji na EU putu

RIM – Podrška Italije evropskom putu Srbije, unapređivanje ekonomske saradnje i dolazak novih investicija sa Apeninskog poluostrva neke su od tema današnjih razgovora srpske delegacije sa italijanskim državnim vrhom, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon tih razgovora očekuje jošš snažniju podršku Italije našoj zemlji.

On je posle razgovora sa italijanskim predsednikom i premijerom, Serđom Matarelom i Paolom Đentilonijem, novinarima preneo da su razgovori bili veoma korektni, a srpskoj delegaciji ukazano veliko poštovanje u palati Kvirinale i Kiđi.

“Naši razgovori su se suštinski odnosili na italijansku podršku evropskom putu Srbije, koja će, čini mi se, biti još snažnija. Italija smatra da bez Srbije, kao člana Evropske unije, EU nije potpuna”, rekao je Vučić.

On je dodao da je zamolio italijanske sagovornike i prijatelje da razumeju da je Srbiji potrebna snažna stimulacija za njene građane, odnosno za nastavak sprovođenja reformi, da to želimo da uradimo i da nam je potrebna još veća podrška svih prijateljskih zemalja EU.

Predsednik je dodao i da je bilo reči o bilateralnim odnosima Srbije i Italije, koje je ocenio kao veoma dobre.

“Italija je druga zemlja po nivou trgovinske razmene za Srbiju, na oko 3,7 milijardi evra. Imamo i dobrih prvih pet meseci, od oko milijardu i 650 miliona evra, pri čemu je naš izvoz 100 miliona evra veći od uvoza”, rekao je Vučić.

Konstatujući da je Italija, posle Nemačke, najznačajniji spoljnotrgovinski partner Srbije, jer, kako je rekao, ima ogroman uticaj na ekonomska kretanja i rast BDP-a u našoj zemlji, Vučić je podvukao da je razgovor vođen i u vezi sa dolaskom novih investitora.

“Otvaraju se mogućnosti za dolazak velikog broja malih i srednjih preduzeća, koja bi zapošljavala između 30 i 60-70 ljudi. Preduzeća, posebno iz centralne i južne Italije vide svoju budućnost i mogući prosperitet dolaskom na teritoriju Srbije i pravljenjem većeg profita iz rada, što je i za nas veoma dobro”, rekao je Vučić.

Sa italijanskim kolegama predsednik Srbije razgovarao je i njihovoj podršci našoj borbi protiv korupcije.

“Znate da njihova i naša Agencija za borbu protiv korupcije sarađuju. Imamo tvining projekte, u koje je uloženo dva miliona evra. Imamo mnogo drugih projekata. Čak smo dobili i kopiju softvera za prikupljanje podataka o mafijaškim udruženjima i kriminalnim organizacijama”, rekao je Vučić.

Unutrašnji dijalog važan, bićemo objektivniji o KiM

Aleksandar Vučić izjavio je da se dogovor u vezi sa KiM može postići samo ako su obe strane nezadovoljne ili obe bar malo zadovoljne, a da je “unutrašnji dijalog” izuzetno značajan, jer ćemo nakon njega, ocenjuje, biti mnogo objektivniji i odgovorniji po pitanju Kosova i Metohije, bilo dogovora ili ne.

O eventualnoj podeli Kosova i Metohiji, kao jednoj od opcija koja bi mogla da proizađe iz šireg društvenog dijaloga, koji je inicirao, Vučić nije želeo da govori: iz svakog odgovora na takvo pitanje bi “se izvuklo ne znam šta”, pa onda “spekulacijama nikad kraja”.

Dve stvari su, kaže, veoma važne:

“Prvo, mislim da ćemo teško doći do tog rešenja (za Kosovo i Metohiju), veoma teško. Šanse su male. Ali, iako su male, vredi da pokušamo, jer ako ne bismo pokušali znači da ne bismo bili zainteresovani za budućnost naše dece” rekao je Vučić.

Rešenje je moguće, ističe, samo dogovorom Srba i Albanaca, a da bi se postigao dogovor – nemoguće je da jedni budu zadovoljni, a drugi nezadovoljni.

“Moguće je samo ako su i jedni i drugi nezadovoljni ili i jedni i drugi bar pomalo zadovoljni” dodao je.

Sa druge strane, smatra predsednik Srbije, unutrašnji dijalog je od izuzetnog značaja za našu zemlju:

“Postigli mi neki dogovor ili ne, mi ćemo razbistriti svoje misli, biti mnogo objektivniji i u budućnosti ozbiljniji i odgovorniji kada je reč o KiM”, uveren je predsednik.

“Niko to bolje ne zna”, dodao je, “od Srba koji tamo žive”.

Oni to, ističe, najbolje osećaju, što pokazuju na svim izborima i traže odgovornost, a ne prazno junačenje…

“Ali, isto tako kao što ne traže prazno junačenje, tako ne traže ni kukavičluk koji bi bio – evo vam sve na tacni, pa smo mi sa vama završili”, rekao je predsednik.

Vučić je ukazao da nam je potreban sveobuhvatan, ozbiljan pristup, ozbiljan razgovor sa Albancima – ako hoće.

“Ako neće, onda ništa i opet ništa i ne bi bilo prvi put da je ništa” rekao je Vučić i ukazao da to traje duže od 140 godina.

Kako je rekao, ako možemo to da rešimo, u redu, ako ne – “bar su neki od nas pokušali, za razliku od nekih drugih koji su razmišljali koliko para da stave u svoje džepove, a da nikada ništa ne reše ni na koji način”.

On je rekao i da najviše vole da se sukobljavaju i kritikuju oni kojima ne pada na pamet da ratuju, “ali bi voleli da neki drugi ratuju”.

Vučić je poručio da će kao predsednik Srbije i vrhovni komandant učiniti sve da naše oružane snage budu sposobne da odgovore svakom izazovu, nadajući se da neće nikada biti potrebe za takvim njihovim angažmanom.

Sporazum u Fijatu obradovao i premijera Italije

Predsednik Srbije izjavio je da je postizanje sporazuma između zaposlenih i rukovodstva kompanije Fijat automobili Srbija dobra vest, kako za radnike, tako i za odnose između Italije i Srbije.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da je vest o potpisivanju sporazuma saznao pre ulaska u kabinet italijanskog premijera Paola Đentilonija.

“To je bio dobar znak. Obojica smo se nasmejali. Bio je radostan zbog toga. To je dobro. Radiće Fijat, radiće radnici, nešto više će i da zarađuju, ali, imaće posao. Radiće i komponentaši. To je dobra vest i za odnose Italije i Srbije. Svi smo danas bili zadovoljni”, zaključio je Vučić.

Materela: Srbija što pre u EU

Predsednik Srbije razgovarao je u Rimu sa predsednikom Italije Serđom Matarelom, koji poručuje da je Srbija zemlja lider po pitanju stabilnosti regiona.

“Zato je vaš ulazak u EU veoma bitan”, rekao je Matarela u razgovoru sa predsednikom Srbije o odnosima dve zemlje, evropskom putu Srbije i zajedničkim projektima u borbi protiv terorizma i suzbijanja korupcije.

Predsednik Matarela čestitao je Vučiću stupanje na novu dužnost i istakao da njegova poseta Italiji potvrđuje veliko prijateljstvo dve zemlje.

“Srbija može da bude uspešna zemlja na evropskom putu, ali ume da čuva i svoje tradicionalne odnose”, istakao je predsednik Vučić i zahvalio na podršci Italije evropskom putu Srbije.

Matarela je ocenio da sve veće prisustvo italijanskih preduzetnika u Srbiji potvrđuje razvoj dobrih odnosa dve zemlje i naglasio da je do sada mnogo urađeno na polju borbe protiv terorizma i suzbijanja korupcije, zajedničkim projektima dve zemlje.

“Italija želi da se Srbija što pre pridruži Evropskoj uniji i to je jedan od osnovnih elemenata naše spoljne politike. Srbija je zemlja lider po pitanju stabilnosti regiona i zato je vaš ulazak u EU veoma bitan”, zaključio je Matarela.

Vučić je, inače, u predsedničkoj palati, dočekan uz naviše državničke počasti, uz vojsku i himnu.

Nakon intoniranja himne dve zemlje, predsednik Srbije i njegov italijanski kolega, zajedno sa delegacijama, a u italijanskoj je bio i šef diplomatije Anđelino Alfano, razgovarali su o bilateralnim odnosima dve zemlje, situaciji u regionu, kao i podršci koju Italija pruža Srbiji na evropskom putu.

Nakon radnog sastanka, predsednik Matarela, na čiji poziv u Italiji boravi Vučić, za svog gosta priredio je ručak.

Vučić i Đentiloni: Poboljšati stanje u regionu

Vučić se sastao i sa italijanskim premijerom Paolom Đentilonijem o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji i situaciji u regionu, a italijanski premijer očekuje uskoro i sednicu dve vlade.

“Nema potrebe za potvrdom činjenice da su naše dve zemlje dobri prijatelji, sa sjajnim ekonomskim i političkim odnosima”, konstatovao je Đentiloni.

“Taj odnos treba iskoristiti i za poboljšanje stanja u regionu”, istakao je italijanski premijer.

Predsednik Vučić naglasio je da je Italija jedan od najboljih trgovinskih partnera Srbije i izrazio nadu da će još više italijanskih investitora doći u Srbiju, kao i da će broj italijanskih turista biti povećan.

On je zahvalio na punoj podršci Italije evropskom putu Srbije, kao i na angažovanju italijanske vlade u organizaciji Samita zemalja Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, koji je održan pre dve sedmice u Trstu.

Predsednik Vučić obavestio je premijera Đentilonija o ekonomskim reformama koje je srpska Vlada preduzela u poslednje dve godine.

Dvojica sagovornika razgovarali su i o nastavku dijaloga sa Prištinom, odnosima u regionu i načinu za ubrzanje procesa integracija regiona Zapadnog Balkana u EU, saopšteno je iz Vučićevog Kabineta.

Premijer Đentiloni izrazio je nadu da će uskoro biti održana i sednica dve vlade.

U sedištu italijanskog premijera, u Palati “Kići”, predsednik Vučić dočekan je uz najviše državničke počasti.

Nakon intoniranja himne dve zemlje, predsednik Srbije i italijanski premijer obavili su smotru počasnog stroja.

Trilateralni sastanak sa Italijom i Albanijom

Aleksandar Vučić izjavio je da će inicirati trilateralni sastanak naše zemlje, Italije i Albanije s ciljem boljeg međusobnog povezivanja i učestvovanja u zajedničkim projektima.

Vučić je, završavajući zvaničnu posetu Rimu, rekao novinarima da će o toj ideji prvo razgovarati sa premijerom Albanije Edijem Ramom.

“Razgovaraću uskoro i sa Edijem Ramom da imamo trilateralni sastanak, mi, Albanija i Italija, na teritoriji ‘italijanske republike’, da vidimo kako svi zajedno možemo da se uvežemo i učestvujemo u nekim zajedničkim projektima”, rekao je Vučić.

On je dodao da je, u susretima sa državnim vrhom Italije, između ostalog razgovarao i o pitanju regionalne stabilnosti.

“Predsednik Matarela je više puta istakao da Srbiju doživljavaju kao stub stablnosti i da od nas očekuju nastavak dijaloga sa Prištinom i još bolje odnose sa Albanijom”, rekao je Vučić.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno