Naslovna > Slobodno vreme > Život > Zahlađenje samo predah, stiže novi tropski talas

Zahlađenje samo predah, stiže novi tropski talas

BEOGRAD – Osetno zahlađenje u naredna dva dana biće samo “kratak predah”, jer prema najavama meteorologa tropski talas pratiće Srbiju sve do polovine avgusta.

Na području Srbije juče se vreme izmenilo za samo nekoliko časova, piše “Blic” i dodaje da su nas od vrelih i sušnih dana, dočekali izraženi pad temperature, i to od 10 stepeni, pljuskovi, olujna kiša i grad.

Hidrometeorološki zavod Srbije izdao je upozorenje za danas i sutra, zbog promene temperature, ali i zbog količine padavina koje nas očekuju.

“Pljusak praćen gradom biće lokalna pojava, ali će obići celu Srbiju. Pojaviće se na severu i zapadu već u toku noći, a u toku dana na istoku i jugoistoku zemlje. Od srede će pljuskovi, praćeni grmljavinom, biti učestali u južnim krajevima. Osveženje će trajati do vikenda, kada nas očekuje novi vreo talas”, rekao je za “Blic” Sobodan Sovilj iz RHMZ-a.

Poljoprivrednici, koji su najviše trpeli teret sušnog perioda, mogu samo nakratko da odahnu.

“Svaka količina padavina je dobrodošla, ali teško da će nekoliko kišnih dana nadomestiti sušni period koji je iza nas”, rekao je Sovilj.

U Beogradu temperatura će za 24 sata pasti sa 38 na 24 stepena, koliko se maksimalno očekuje danas, a već za vikend ponovo se očekuje toplo vreme.

Vreli dani, sa temperaturama iznad proseka za ovo doba godine, očekuju se sve do sredine avgusta.

U RHMZ-u objašnjavaju da će temperatura postepeno padati, a vreme će biti nestabilno, lokalno sa pljuskovima i grmljavinama, a u tom periodu očekuju se i vremenske nepogode, praćene olujnim vetrom i gradom.

Kako se navodi, velika promena u temperaturi nepovoljno će uticati na pojedine građane.

“Promena vremena će loše uticati na astmatičare i hronične bolesnike zbog oscilacija u vazdušnom pritisku. Međutim, zahlađenje pozitivno utiče na psihijatrijske bolesnike ali i na relativno zdrave osobe, koje mogu da očekuju prestanak hroničnog umora i osećaj iscrpljenosti”, izjavila je za list portparolka Hitne pomoći Nada Macura i dodala da u narednom periodu ipak očekuje povećan broj intervencija.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno