Naslovna > Srbija Danas > Društvo > Zavodu nedostaju zalihe krvi, apel davaocima

Zavodu nedostaju zalihe krvi, apel davaocima

NOVI SAD – Zavod za transfuziju krvi Vojvodine poziva sve potencijalne davaoce, a naročito one sa negativnim Rh faktorom, ali i nosioce A i nulte krvne grupe, da daju krv, jer su te grupe trenutno deficitarne.

Stručna saradnica u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine Jelena Ćulić ističe da njihove akcije na terenu i apeli davaocima traju čitave godine, ali je leti specifična situacija zbog godišnjih odmora, te se često teže obezbeđuju neophodne zalihe.

“Dobrovoljni davalac može biti svaka zdrava osoba od 18 do 65 godina. Bitno je da ste zdravi i odmorni, da nemate hronično oboljenje i da niste koristili lekove, ni alkohol”, napominje Ćulić.

“Reč je, pre svega, o humanom gestu koji nema nikakve loše posledice po vas, a osobi kojoj je krv potrebna za lečenje ili intervenciju često znači život”, dodaje ona i poziva sve koji žele da pomognu da dođu u Hajduk Veljkovu 9a u Novom Sadu. Zavod je radnim danima otvoren od 7 do 14 časova, utorkom radi produženo – do 18 časova, a dobrovoljni davaoci su dobrodošli i svake druge subote od 8 do 12 časova.

Za potencijalne davaoce krvi iz drugih mesta u Vojvodini utvrđeni su nedeljni i godišnji plan akcija koji podrazumeva dolazak mobilnih ekipa Zavoda. Kada će one biti u vašem mestu, možete proveriti na www.transfuzija.rs.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno