Naslovna > Srbija Danas > Politika > Zeri: Haradinaj izgubio prvu bitku, a da li će i rat?

Zeri: Haradinaj izgubio prvu bitku, a da li će i rat?

PRIŠTINA – Ramuš Haradinaj, kandidat za premijera koalicije koju čine tri stranke proizašle iz rata – Demokratska partija Kosova , Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo, već je izgubio svoju prvu bitku nakon što su pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova odbili da se sastanu sa njim, piše danas prištinski list Zeri.

Međutim, kako se dodaje, pitanje da li će izgubiti i rat tek ostaje da se vidi u narednim nedeljama, a izazovi koji stoje pred koalicijom kada je reč o formiranju vlade možda nadilaze njihova očekivanja.

U svakom slučaju, vreme ističe i odbrojavanje za Haradinaja je već počelo, upozorava Zeri.

Deda: Nećemo pomoći Haradinaju da postane premijer

Jedan od osnivača inicijative Alternativa, Iljir Deda, izjavio je da poslanici iz te stranke koja je u predizbornoj koaliciji sa Demokratskim savezom Kosova i Alijanskom za novo Kosovo, neće pomoći Ramušu Haradinaju da postane premijer.

“Mi smo ujedinjeni i niko od nas 29 ne gleda ka koaliciji PAN (PDK-AAK-NISMA). Ovo je jednoglasna odluka svih poslanika”, rekao je Deda za TV Dukađini.

Samoopredeljenje i DSK: Prvo politički pa ekspertski dogovor

Pokret Samoopredeljenje i koalicija koju čine Demokratski savez Kosova (DSK), Alijansa novo Kosovo (ANK) i Alternativa pokušavaju da postignu politički dogovor pre sastanaka na na ekspertskom nivou koji bi se fokusirao na program vlade, objavila je danas Koha ditore.

Međutim, ni Samoopredeljenje ni koalicija oko DSK ne saopštavaju da li će postići sporazum pre ili pošto rivalska koalicija okupljena oko Ramuša Haradinaja pokuša da formira novu vladu.

Lider Samoopredeljenja Visa Imeri i lider DSK Isa Mustafa će nastaviti sa sastancima sve dok ne postignu politički dogovor o saradnji, navodi list.

Poslanik Samoopredeljenja Šćipe Pantina rekao je za prištinski dnevnik da je ključni principi buduće vladavina prava.

“Postoji potreba da se razgovara o drugim pitanjima programa. Već imamo slične ili iste pozicije o mnogim tačkama. Eksperti će raditi na pitanjima gde imamo različite pozicije i verujem da prvo mora da se postigne politički sporazum”, rekao je on.

Ambasada SAD: Kosovski lideri da rade u interesu građana

Ambasada SAD u Prištini saopštila je da očekuje od kosovskih političkih lidera da u ovom krucijalnom periodu donose odluke koje će biti u interesu građana, piše Kosova Sot.

Portparolka američke ambasade Mišel Šon izjavila je da je ambasador Greg Delavi u redovnom kontaktu sa političkim liderima, ali da se ne izjašnjava o tome ko bi trebalo da formira novu vladu.

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu i Metohiji održai su 11. juna.

Konačni rezultati izbora saopšteni su u petak i od tada nema zvaničnih informacija o početku pregovora o eventualnim postizbornih koalicija, osim tvrdnji jednog od trojice kandidata za premijera, Ramuša Haradinaja da će on biti mandatar i da će formirati novu vladu.

Nijedna od koalicija i stranaka ne može samostalno da formira vladu. Najviše poslanika u kosovskom parlamentu je osvojila koalicija okupljena oko Tačijeve DPK, koja se još naziva i “ratnom koalicijom”, čiji Haradinaj kandidat za premijera.

Međutim, Demokratski savez Kosova odlazećeg premijera Ise Mustafe i pokret Samoopredeljenje ranije su odbili poziv Haradinaja na konsulacije o formiranju nove vlade.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno