Naslovna > Srbija Danas > Društvo > Crveni meteoalarm – prete opasne vremenske pojave

Crveni meteoalarm – prete opasne vremenske pojave

BEOGRAD – Na teritoriji cele Srbije je na snazi crveni meteoalarm i upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda na veoma visoku temperaturu, koja će u pojedinim mestima prelaziti 40. podeljak. To znači da se mogu očekivati opasne vremenske pojave, takvog intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Osim što nam vrelina utiče na zdravlje ukoliko se ne čuvamo, opasnost je povećana i od izbijanja požara.

Tropski talas, koji je zapljusnuo celu Srbiju, nije mimoišao ni široke rudničke bulevare površinskog kopa Veliki Krivelj RTB-a Bor, pa je danas temperatura već u 11 časova, i to u hladu, bila 40 stepeni Celzijusa. Kako je u izjavi za Tanjug rekao upravnik tog najvećeg srpskog rudnika, Milan Delić, u svim pogonima uvedene su organizacione, tehničke i zdravstvene mere.

Tropska temperatura već sada, izvesno je, odraziće se na prinose, a samim tim i na cenu kukuruza i soje, osnovnih komponenti stočne hrane. Temperaturnom stresu izložene su i životinje, te smo tim povodom u jednom mačvanskom selu proveravali kako stoka podnosi ove vanredne okolnosti.

I ne samo u Srbiji, lokalne vlasti širom Evrope upozoravaju stanovništvo na to da se zaštite od velikih vrućina, koje se očekuju u sledećih nekoliko dana. Meteorolozi ocenjuju da će ovo biti najsnažniji talas toplote ovog leta sa temperaturom višom od 40 stepeni u nekim delovima kontinenta.

Bez vanredne situacije?

Nijedna opština ni grad, a pogotovu oni gde bi temperatura mogla da pređe 40 stepeni, lokalne samouprave, odakle po zakonu i treba da potekne takav predlog, neće poslati predlog Vladi Srbije za uvođenje vanredne situacije, piše Blic.

Međutim, sve opštine će biti u stanju pripravnosti – na prometnim mestima postaviće cisterne sa pijaćom vodom, a na lokalnim televizijama svakodnevno savetovati građane kako da se ponašaju tokom vrućina.

Zakon o vanrednim situacijama nije definisao temperaturu, kao što je to slučaj i sa najvećim brojem evropskih zakona, kada se proglašava vanredna situacija.

Međutim, osnov za postupanje je kada dođe do poremećaja u velikom broju lokalnih samouprava da to iziskuje preduzimanje odgovarajućih mera.

Inicijativu za proglašenje vanredne situacije podnose gradovi i opštine koji su ugroženi visokim temperaturama.

Odluku da se situacija u zemlji proglasi vanrednom donosi Republički štab i potom je prosleđuje Vladi, pa čim ministri daju zeleno svetlo počinje primena, a to je, po pravilu, odmah.

Kada bi došlo do proglašenja vanredne situacije, ono što su preporuke Ministarstva za rad i socijalnu politiku, a koje se uglavnom odnose na rad na otvorenom i koje se uglavnom ne poštuju, bile bi naredbodavne.

Tada se preduzimaju mere poput skraćenja radnog vremena i dopremanja pijaće vode ugroženom stanovništvu.

U Srbiji veoma toplo sa maksimalnom temperaturom u većini mesta od 35 do 39 stepeni, za vikend ponegde i oko 41 stepen.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno