Naslovna > Srbija Danas > Politika > Dačić: Srbija neće da prizna Kosovo, ali je za trajno rešenje

Dačić: Srbija neće da prizna Kosovo, ali je za trajno rešenje

BEOGRAD – Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić odbacio je večeras prigovore da Srbija želi da prizna Kosovo.

“Srbija neće priznati Kosovo, a na dijalog poziva, jer je jaka i ima konkretne ideje”, rekao je Dačić za RTS navodeći da je Srbija konstruktivna i da poziva da se trajno reši problem.

Dačić je rekao da su neki shvatili poziv predsednika Aleksandra Vučića na dijalog, kao poziv da se prizna Kosovo, ali da to nije tako.

“Ako neko misli da to znači da će Srbija popustiti i priznati Kosovo, priznati da bude članica UN i kako kaže Saša Janković, članica Interpola, to je sramotna teza”, ukazao je Dačić.

Povodom negodovanja koja je izazvala njegova teza o razgraničenju, Dačić je rekao da je sramotno ako neko smatra da njegov predlog narušava granice.

“Pa koje granice, kako ih nije sramota. Oni su narusili granice Srbije, a sada kazu, dobro, sad nema dalje. Tako se ne moze voditi dijalog”, istakao je Dačić.

On je ocenio i da je Klintionova politika i dalje je živa, ali da su se vremena promenila.

Srbija za sebe, ni za Istok ni za Zapad

Dačić je rekao da je Srbija učestvovala na samitu Jadranske povelje u Podgorici kao posmatrač, ističući da je Srbija za sebe, a ne za Istok ni za Zapad.

Samit Jadranske povelje u Podgorici nije regionalni skup već je njegova ključna tema bezbednost, objasnio je Dačić za RTS.

On je dodao da je to skup zemalja, formiran 2003., koje imaju aspiracije da budu članovi NATO i njegova ključna tema je bezbednost , a u međuvremenu su tri zemlje od pet i postale članice NATO, rekao je on za RTS i istakao da je Srbija posmatrač u toj situaciji.

Samit nikada nije bio održan na nivou premijera, ali ove godine je podignut na taj nivo zbog Crne Gore, dodao je Dačić.

Na samitu su se čuli izrazi iz vremena gvozdene zavese kao što su Zapad i Istok, iako komunistčkog Istoka više nema, ukazao je Dačić.

“Ovde je pitanje Rusije i sve se gleda kroz odnos prema Rusiji”, rekao je on i dodao da je Srbija za sebe, ne učestvuje u tome i nije ni za Istok ni za Zapad.

On je kazao da Srbija uvažava Crnu Goru kao državu, ali da je preterivanje kada se kaže da Crna Gora ima vodeću ulogu u odbrani stabilnosti i bezbednosti u regionu Zapadnog Balkana.

Provokacije Hrvatske ne odgovaraju dobrosusedskim odnosima

Dačić je izjavio povodom odluke Hrvatske da poveća takse za kontrolu voća i povrća koje uvozi iz Srbije, da pred svako obeležavanje akcija “Bljesak” i “Oluja” Hrvatska vuče ekonomske i političke poteze koji ne odgovaraju dobrosusedskim odnosima.

“Ovo nije prvi put da Hrvatska uvodi ovakve mere, ona je početkom godine uvela i nova pravila za uvoz vina”, rekao je Dačić za RTS.

To je ekonomski deo problema jer Hrvatska godišnje uveze 280 miliona evra voća i povrća, a izveze 60 miliona, rekao je, a potom se osrvnuo na politicke poruke koje šalje Hrvatska.

“Kad god se približavamo obeležavanju policijske operacije ‘Bljesak’ ili ‘Oluja’, uvek imamo ovakve poteze Hrvatske. Prošle godine 8. aprila Hrvatska nije dala saglasnost na poglavlje 23, 22. jula je bila rehabilitacija Stepinca, 28. jula ukinuta presuda Branimiru Glavašu, sada 1. avgusta Hrvatska je uvela ove ekonomske mere”, podsetio je Dačić.

On se osvnuo i na koncert Tompsona u Slunju koji, kako je rekao, predstavlja još jednu provokaciju.

“To je sada marginalno u svemu ovome, ali on ima određenu političku poruku. Danas je jedan naučnik poslao pismo gde kaže zašto Tompson drži koncert u Slunju – pa zato što je toga dana 75 godina od spaljivanja 463 Srba, 1942. godine u crkvi, od čega je 149 dece mlađe od 13 godina”, napomenuo je Dačić.

“To je ustvari rugalica – rugaju nam se u lice i kažu ništa nam ne smete ništa nam ne možete, mi smo članovi EU”, protumačio je Dačić poteze Hrvatske i konstatovao da svako mora da se uzdrži od provokativnih poteza ako želimo dobrosusedske odnose.

Dačić je ocenio da bi trebalo da “stalno bude neki samit i kako ne bi imali vremena da donose mere kad se vrate sa samita”.

On je poručio da je za regionalnu stabilnost, odbranu i bezbednost potrebna politička volja lidera i da će u tome Srbija imati konstruktivu ulogu.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno