Naslovna > Srbija Danas > Politika > Do kraja godine veće plate za Vojsku, stižu migovi

Do kraja godine veće plate za Vojsku, stižu migovi

BEOGRAD – Ministar odbrane Aleksandar Vulin najavio je da će do kraja godine biti znatno povećane plate u vojsci, a da Vlada Srbije trenutno ne razmatra vraćanje obaveznog služenja vojnog roka, jer oko toga nije postignut konsenzus.

U intervjuu za “Politiku”, najavljuje i da će do kraja godine stići “migovi” iz Rusije.

Vulin naglašava da kao država moramo da razmišljamo kako da pripremimo generaciju koja stasava za potencijalne bezbednosne izazove.

“U javnosti se stekao utisak da su svi za ponovno uvođenje obaveznog služenja vojnog roka, ali čim je vojska počela da zove ljude na vojne vežbe čuli smo talas kritika: “militarilazacija društva”, “u koji rat nas vodite”, “dosta nam je ratova”. A samo smo pozvali na vojnu vežbu”, istakao je ministar.

On je napomenuo da treba da budemo svesni da svaki resurs mora da se stavi u funkciju potencijalnog odvraćanja i potencijalne spremnosti za ono što nas čeka – od klimatskih promena, poput katastrofalnih poplava i požara, pa do migrantske krize, jer, kako je ocenio, današnji svet ne postaje ni bolje ni bezbednije mesto.

Govoreći o poboljšanju materijalnog položaja pripadnika Vojske, on je rekao da će plan biti ispunjen do kraja godine i da je vrhovni komandant dao naređenje da se poboljša materijalni položaj svih pripadnika Vojske Srbije, ali i da se vodi računa o njihovim porodicama.

“Do kraja godine ćemo sigurno znatno povećati plate, posebno vodeći računa o vojnicima po ugovoru, podoficirima i oficirima s nižim primanjima”, naveo je Vulin.

Prema njegovim rečima, vrhovni komandant je posebno zainteresovan da reši pitanje stambene izgradnje i rešavanja stambenog pitanja pripadnika bezbednosnih struktura, što se ne odnosi samo na pripadnike Ministarstva odbrane, već i pripadnike MUP-a i BIA.

Ministar je istakao i da do kraja godine sigurno stižu “migovi” iz Rusije, “Politička odluka je doneta i na scenu stupa tehnička realizacija dogovora. Rusija ima svoje procedure. Drugo je pitanje da li smo mi nestrpljivi. Sve se odvija u dogovorenim rokovima, do kraja godine će stići sigurno”, najavio je on ne precizirajući da li će u tom paketu biti i poklon od 30 tenkova i 30 borbenih oklopnih vozila.

On je odbacio spekulacije o dovođenju u vezu isporuke “migova” sa davanjem diplomatskog statusa osoblju Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu, ističući da to nije tačno.

“Ni slučajno. Mi ni na kakve ucene ne pristajemo”, rekao je Vulin.

On je istakao da te dve stvari nisu uslovljene.

“Predsednik Vučić se susreo sa predsednikom Putinom 10 ili 11 puta. Ne znam ni za jednog predsednika zemlje koja nije u Zajednici nezavisnih država, a koji se u tako kratkom periodu toliko puta sreo s Putinom. I nikada se nije polazilo od ucena”, naveo je on.

Nabavka S-300 je strateška odluka
Povodom navoda da je Srbija zainteresovana za nabavku sistema S-300, Vulin je rekao da se takav ozbiljan sistem ne kupuje preko noći.

“S-300 nije pitanje samo finansija, već deo strategije odbrane koju radimo i koja mora biti završena do kraja godine. Nabavka S-300 je strateška odluka”, zaključio je ministar.

Istakao je i da Rusija ima veliko poštovanje za Srbiju koja je prijateljska, i nije joj uvela sankcije, a zahvalna je za principijelnu politiku Rusije kada je u pitanju Kosovo i Metohija.

Vulin je istakao i da je oživljavanje naše vojne industrije realnost, i da se sve više veruje da smo u stanju da proizvedemo moderno oružje, navodeći kao primere “noru”, “lastu”, “šumadiju”, “aleksandra”, “lazara”, “miloša” ili raketu “alas”.

“Ove godine namenska industrija je sklopila ugovore za oko 700 miliona dolara, a nadam se da će do kraja godine ta suma biti i veća”, rekao je Vulin.

“Dijalog mora izaći iz okvira pitanja o Kosovu. Mora se govoriti o rešavanju srpskog nacionalnog pitanja”

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da plan predsednika Srbije Aleksandra Vučića o Kosovu i Metohiji isključuje priznavanje Kosova i Metohije, a da svoj stav treba da iznesu i sve institucije u koje Srbi čvrsto veruju.

“Priznavanje Kosova i Metohije je isključeno. Nema govora o tome. Od Briselskog sporazuma, uz sve moje zamerke tom sporazumu, uspeli smo da sačuvamo srpsku državu na KiM”, rekao je Vulin za “Politiku”.

Vulin je istakao i da Vučić nije čovek koji u bilo šta ulazi nepromišljeno.

“To nije juriš, nije izlazak na barikade. Ovo je državno pitanje. Naravno da on ima svoj plan, ali njegova državnička veličina je utoliko veća jer želi sa svima da razgovara”, rekao je Vulin odgovarajući na pitanje da se u javnosti nije obratila dovoljna pažnja na činjenicu da je predsednik Vučić rekao da već ima svoj plan o KiM.

On je ocenio i da smo sačuvali naš narod i naš uticaj na svakodnevni život na KiM, a sada je vreme da krenemo dalje, ističući da je predsednik pozvao na dijalog među Srbima i da sve institucije u koje Srbi čvrsto veruju treba da kažu svoj stav.

“Zašto je problem da svako kaže šta misli? Čega se plaše? Plaše se bezidejnosti! Plaše se što ih je pozvao neko ko ima hrabrosti da razgovara sa svima o nacionalnom pitanju. Koliko puta smo slušali da je potrebno da saberemo svu srpsku pamet, da najumnije glave kažu mišljenje o rešavanju kosovskog pitanja. To su SPC, SANU, političke stranke i parlament”, istakao je Vulin.

On je ocenio da i Vojska Srbije treba da iznese svoj stav.

“Vojska nema i ne treba da ima stav kada su u pitanju dnevno politička pitanja, ali treba da kaže šta misli o KiM. Sve institucije u koje Srbi čvrsto veruju treba da kažu svoj stav”, rekao je Vulin.

On je istakao i da od našeg dijaloga očekuje da se izborimo za vrednosti o kojima neće biti više rasprave.

“Mislim i da okvir dijaloga mora izaći iz okvira pitanja o Kosovu. Mora se govoriti o rešavanju srpskog nacionalnog pitanja. Moramo da razmišljamo o našem narodu, gde god on živi. Moramo da razmišljamo o tome kako da Balkan postane miran. Ako ne budemo imali rešeno nacionalno pitanje Srba u celini, Balkan će stalno biti bure baruta”, poručio je Vulin.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno