Naslovna > Srbija Danas > Ekonomija > Hrvatska povećala takse, blokira uvoz iz Srbije

Hrvatska povećala takse, blokira uvoz iz Srbije

BEOGRAD – Hrvatska je proširila spisak voća i povrća koje mora da prođe fitosanitarni nadzor na granici ako dolazi iz trećih zemalja, u koje se ubraja i Srbija, i odredila takse koje su 22 puta više od dosadašnjih, piše današnja “Politika”, navodeći da taj potez neće ostati bez odgovora Beograda.

Kako prenosi beogradski list, manevarski prostor Srbije je sužen, jer nijedna odluka koju bi Srbija donela ne bi mogla da se tiče samo Hrvatske nego trgovanja sa Evropskom unijom.

Međutim, kako “Politika” nezvanično saznaje, odgovor Srbije mogao bi da, na primer, bude “detaljnija kontrola kamiona koji dolaze iz Hrvatske”, što bi bila jasna poruka ovoj zemlji da ono što rade moraju da prekinu.

Prema navodima beogradskog lista, najnovijom odlukom da promeni pravilnik o inspekcijskom nadzoru i poskupi naknade za kontrolu hrane koju uvozi, Hrvatska je pokazala da ne odustaje od ekonomskog patriotizma, ali u ovom slučaju i preko leđa srpskih poljoprivrednika.

Nove cene taksa su 22 puta više od dosadašnjih – umesto 90 kuna (12 evra) sada ih naplaćuju 2.000 (270 evra), piše list.

“Jasno je kako će se nove mere odraziti na zemlje iz regiona koje nisu članice Evropske unije, pre svega Srbiju, Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu, jer je na proširenoj listi praktično sve voće i povrće koje se gaji na ovim područjima i izvozi iz Srbije”, ocenjuje “Politika”.

Iz Hrvatske su tu odluku obrazložili da im je “dosta da idu niz dlaku zahtevima Evropske unije i ustezanja od zaštite svojih seljaka”.

“Politika” primećuje da su se onda očigledno poslužili vancarinskim merama.

Kako objašnjava, oni koji voće i povrće uvoze, na primer, iz Srbije i Makedonije, moraće da povećaju cene, pa će u prednosti biti domaća roba.

Na uvoz iz EU se ne može uticati, ali na onaj iz trećih zemalja može, rekao je predsednik hrvatske Privredne komore, komentarišući ovih dana novi pravilnik Ministarstva poljoprivrede te zemlje.

Prema podacima Privredne komore, Srbija je u 2016. godini izvezla robe u Hrvatsku u vrednosti od 116 miliona evra, a uvezla za 79 miliona.

U izvoru Srbije dominiraju ulje i uljarice, smrznuto voće i povrće, pa akcizna roba, piće i duvan.

Odalović: Kontramerama Hrvatskoj do rešenja za uvoz-izvoz

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović rekao je danas da Srbija mora da preduzme kontramere, nakon što je Hrvatska blokirala uvoz proizvoda iz Srbije, kako bi se pronašlo rešenje u obostranom interesu.

“Nažalost, s vremena na vreme nama se raznim administrativnim i nekim drugim merama šalju poruke koje sigurno ne idu u susret i u prilog našim željama da kvalitet naših odnosa sa Hrvatskom podižemo na viši nivo”, rekao je Odalović gostujući u Jutarnjem programu RTS.

Za hrvatsku meru koja, kaže, uvodi takse i čini nekonkurentnom robu ne samo iz Srbije, već i iz Makedonije i Bosne i Hercegovine, ističe da je “samo naizgled administrativne prirode”.

“Hrvatska će verovatno ovim merama poslati poruku da želi da štiti svoje proizvode, ali mislim da nije samo to ta poruka, i verujem da ćemo kontramerama, koje moramo da učinimo, dozvati ih da sednemo i porazgovaramo i da nađemo rešenje gde će biti interes za protok i naše robe u Hrvatskoj, i hrvatske i robe svih drugih zemalja na našem prostoru”, zaključio je Odalović.

Ljajić: Odluka Hrvatske kršenje SSP, obratićemo se Briselu

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić ocenio je danas, povodom uvođenja vancarinskih barijera od strane Hrvatske prilikom uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Srbije i drugih zemalja koje nisu članice EU, da se radi o drastičnom kršenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju od strane Hrvatske, te najavio da će Srbija zbog toga da se obrati Evropskoj komisiji I tražiti da se preispita odluka zvaničnog Zagreba.

“Ovde se očigledno radi o drastičnom kršenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU od strane Hrvatske, i to u članu 36. stav 1. u kome se kaže da ‘od dana stupanja Sporazuma na snagu neće biti uvedene nove carine ili dažbine koje imaju isto dejstvo, niti će one koje se već primenjuju biti povećane'” ukazao je Ljajić u izjavi Tanjugu.

Zbog toga, kako je najavio, već danas će se Srbija obratiti Evropskoj komisiji i tražiti da se preispita odluka Hrvatske kao članice EU.

Ljajić, koji je i potpredsednik Vlade Srbije, je dodao i da se, što se tiče reakcije Srbije na ovu odluku Hrvatske, neke od mera koje su vezane za pojačan fitosanitarni nadzor već sprovode.

Najavio je da će biti kontaktirane i zemlje regiona, pre svega Makedonija i Bosna i Hercegovina, koje su takođe pogođene ovom hrvatskom merom, u cilju zajedničkog nastupa pred Evropskom komisijom radi zaštite naših ekonomskih interesa.

“Odluka Hrvatske predstavlja i drastično kršenje pravila i principa Svetske trgovinske organizacije, koja govore o tome da ne sme biti diskriminacije između domaćih i uvezenih proizvoda u pogledu dažbina”, podvukao je Ljajić.

“Mi ne želimo nikakav trgovinski sukob sa Hrvatskom, jer on nije u interesu ni jedne ni druge zemlje. Najbolje bi bilo da ovo pitanje rešimo na bilateralnoj osnovi, ali ukoliko to ne bude bilo moguće, onda ostaje da problem internacionalizujemo i tražimo rešenja u okviru Evropske komisije”, zaključio je on.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno