Naslovna > Srbija Danas > Društvo > Počelo merenje srednje brzine, nema “divljanja”

Počelo merenje srednje brzine, nema “divljanja”

BEOGRAD – Merenje srednje brzine vozila na autoputu već daje rezultate, uverila se danas ekipa Tanjuga koja je prošla celu deonicu od Beograda do Niša, na kojoj nije bilo uobičajenog “divljanja”.

Iznenađujuća situacija – lagana vožnja, čak i automobila sa velikom kubikažom, koji da razviju više od 200 km na sat.

Poneko vozilo i to uglavnom sa stranim tablicama išlo je vidno brže od dozvoljenih 120 km na sat.

Merenje srednje brzine vozila na autoputu nema za cilj kažnjavanje građana, već smanjenje broja stradalih, poručio je danas zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije Boban Milinković najavljujući da će kažnjavanje nesavesnih vozača početi za par nedelja.

Milinković za Tanjug kaže da se trenutno prosečna brzina samo meri, a da će procesuiranje počinilaca prekršaja početi za nekoliko nedelja.

Objašnjava da nije moguće odjednom pokriti sve deonice na autoputu, te najavljuje da će narednih nedelja obaviti detaljne analize na kojim se deonicama najviše prekoračuju brzine, gde su najveća prekoračenja i u zavisnosti od toga počeće kontrola deonice po deonice. odnosno procesuirajne počinilaca prekršaja.

Najavljuje u drugoj polovinim avgusta i povećan broj vozila presretača, ali i ručnih radara, kojim se može meriti brzina na pogodnim mestima, kao što je nadvožnjak na autoputu, pri čemu se onda zaustavljanje vozila vrši na naplatnim stanicama.

Inače, na svim naplatnim stanicama trenutno se prilikom naplate putarine izračunava srednja brzina.

Putevi Srbije dokumentuju ulazak i izlazak vozila na naplatnoj stanici i u zavisnosti od toga da li je vozilo prekoračilo brzinu kretanja dostavljaće MUP-u sve potrebne podatke da se vozač procesuira.

Upitan kako će se procesuirati vozači automobila sa stranim registracijama Milinković je ukazao da će se paralelno raditi da se dokumentovanje prekršaja izvede u onlajn režimu kako bi se strani državljani mogli zaustaviti na naplatnoj stanici.

Na pitanje kako će se procesuirati nesavesni vozači koji koriste TAG prilikom prolaska naplatne rampe, Milinković je kazao da se na naplatnoj stanici očitava registarska tablica na vozilu.

Sistem merenja srednje brzine na autoputu koristi se već dugi niz godina u više evropskih zemalja.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno