Naslovna > Srbija Danas > Hronika > Prištinski “Bota sot“: Morina neće biti izručen Srbiji, zahvaljujući „velikom prijatelju Albanaca“ Mesiću

Prištinski “Bota sot“: Morina neće biti izručen Srbiji, zahvaljujući „velikom prijatelju Albanaca“ Mesiću

Ismail Morina poznat kao Balista, koji je pre tri godine spustio dron sa zastavom „Velike Albanije“ na beogradski stadion na utakmici reprezentacija Srbije i Albanije, neće biti izručen Srbiji, tvrdi prištinski dnevnik „Bota sot“.

Jedan od najbližih savetnika Bedžeta Pacolija, lidera AKR, Naim Mursel, navodi za taj list da Morina neće biti izrucen Srbiji pre svega zahvaljujući „velikom prijatelju Albanaca“, bivšem predsedniku Hrvatske Stipe Mesića.

„Balista Morina definitivno neće biti izručen Srbiji. To je zahvajujući našim prijateljima i poznanicima u Hrvatskoj”, napisao je Mursel ispod fotografije Mesića i Pacolija, koju je objavio na društvenim mrežama.

Županijski sud u Dubrovniku doneo je rešenje o izručenju Srbiji Ismaila Morine osumnjičenog da je pre tri godine dronom prekinuo utakmicu fudbalskih reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu, a sada je na potezu Vrhovni sud u Zagrebu. Sud u Dubrovniku je naime, ustanovio da su ispunjeni uslovi za izručenje Morine Srbiji i svu potrebnu dokumentaciju poslao Vrhovnom sudu u Zagreb koji treba da donese pravosnažnu odluku.

U svakom slučaju, konačnu odluku o izručenju doneće ministar pravde Hrvatske Davor Bošnjaković.

Fudbalski savez Albanije objavio je ranije saopštenje u kojem poziva albanske vlasti da zaustave izručenje iz Hrvatske Srbiji Ismaila Morine, optuženog da je upravljao dronom sa nacionalističkim transpaentom na utakmici Srbije i Albanije oktobra 2014. godine. Morina je uhapšen u junu, u Hrvatskoj na osnovu poternice iz Srbije.

MUP HRVATSKE DOBIO ZAHTEV MORINE ZA POLITIČKI AZIL

Hrvatsko ministarstvo unutrašnjih poslova primilo je zahtev za politički azil Ismaila Morine, osumnjičenog da je pre tri godine dronom prekinuo utakmicu fudbalskih reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu, javila je danas agencija Hina, pozivajući se na nezvanične izvore.

Nešto ranije, advokat Morine, Darko Butigan, saopštio je da je njegov klijent zatražio politički azil u Hrvatskoj da bi izbegao izručenje Srbiji jer smatra da tamo “neće imati pravično suđenje”.

Hina navodi da tu informaciju nije moguće zvanično potvrditi jer je reč o tajnom podatku, ali dodaje da se nezvanično saznaje da je MUP primio Morinin zahtev i da će uskoro doneti odluku.

Ovaj zahtev mogao bi da odloži i odluku Vrhovnog suda povodom žalbe na odluku Županijskog suda u Dubrovniku koji je utvrdio da postoje svi preduslovi za Morinino izručenje.

Hina napominje da Zakon o međunarodnoj i privremenoj zaštiti određuje da tzv. postupak odobrenja međunarodne zaštite ne sprečava izručenje trećoj zemlji tražitelja za kojim je raspisana međunarodna potraga, osim ako se izvršnom odlukom o izručenju narušava “načelo zabrane prisilnog udaljenja ili vraćanja”. To načelo, međutim, brani prisilno izručenje osobe državi u kojoj bi “njen život ili sloboda bili ugroženi zbog rasne, verske ili nacionalne pripadnosti, pripadnosti određenoj društvenoj grupi ili zbog političkog mišljenja” ili državi gde bi mogla biti podvrgnuta mučenju, nečovečnom ili ponižavajućem postupanju.

Vrhovni sud stoga bi zato do okončanja odluke o azilu mogao da odloži žalbu na rešenje dubrovačkog suda.Kako ukazuje hrvatska agencije, Vrhovni sud, kao i nižu sudovi, može samo da odluči da li su ispunjeni uslovi za izručenje, a konačnu odluku donosi ministar pravosuđa.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno