Naslovna > Srbija Danas > Društvo > Srbija druga u Evropi po broju obolelih od raka pluća

Srbija druga u Evropi po broju obolelih od raka pluća

BEOGRAD – Svetski dan borbe protiv raka pluća obeležava se danas, a Srbija zauzima neslavno drugo mesto u Evropi po broju novoobolelih od te teške bolesti.

Karcinom pluća je vodeći uzrok smrtnosti od karcinoma u svetu i najčešća maligna bolest kod muškaraca, posle karcinoma prostate, saopštilo je Respiratorno udruženje Srbije.

Samo u periodu od 1999. do 2009. godine u Srbiji je zabeležen porast broja obolelih od raka pluća za 27 odsto, a od raka pluća u proseku godišnje oboli gotovo 6.000, a umre 4.600 osoba.

Respiratorno udruženje Srbije, kao strukovno udruženje pulmologa, uz podršku i pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja i Ministarstva omladine i sporta pokrenulo je veliku kampanju “Živi život punim plućima” koja ima za cilj da podigne svest o značaju prevencije i rane dijagnostike najučestalijeg raka današnjice u Srbiji i svetu.

“Želimo kao struka da pozovemo i mobilišemo širu društvenu zajednicu, kako bi svi zajedno podigli svest javnosti o raku pluća kao najčešćem i najsmrtonosnijem oblik raka u Srbiji”, kaže prof. dr Dragana Jovanović, a navodi se u saopštenju.

Ona kaže da se prevencijom i ranom dijagnostikom može smanjiti sumorna statistiku, a pušenje je glavni rizik za nastanak raka pluća i ono je odgovorno za pojavu bolesti kod približno 90 odsto muškaraca i 80 odsto žena.

“Iz tog razloga želimo da ukažemo da je karcinom pluća jedini karcinom koji možemo prevenirati jednostavnim prestankom pušenja”, naglasila je Jovanović i dodala da su šanse za uspešno izlečenje decenijama imali samo pacijenti kojima se bolest otkrije u ranoj fazi i koji su operisani.

Pojašnjava da se poslednjih 15 godina situacija drastično menja pojavom molekularne-biološke terapije i najnovije imunološke terapije.

“Danas smo svedoci brzog razvoja imunološke terapije različitih malignih bolesti, koja predstavlja pravu revoluciju u lečenju karcinoma, pa tako i karcinoma pluća. Sa imunoterapijom u značajnom procentu beleže se odlični rezultati, kao što su dugotrajna delimična ili potpuna povlačenja metastatskih tumora”, naglasila je ona.

Pojašnjava da lekovi ne deluju na tumor, već direktno na imunski sistem organizma tako što prekidaju blokadu imunskog odgovora koju tumor izaziva i pojačavaju odblokirani imunski odgovor organizma na tumor kojim se ubijaju tumorske ćelije.

Jovanović se nada da će ta grupa lekova, kao i drugi lekovi, uskoro biti dostupni preko zdravstvenog osiguranja i za pacijente Srbije.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno