Naslovna > Srbija Danas > Ekonomija > Srbija uputila notu Hrvatskoj zbog strožih mera

Srbija uputila notu Hrvatskoj zbog strožih mera

PODGORICA, BEOGRAD – Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Podgorici da je Vlada Srbije uputila notu hrvatskoj vladi, odnosno ministarstvima poljoprivrede i trgovine, kao i Evropskoj komisiji povodom odluke Zagreba da uvede strože mere kontrole uvoza poljoprivrednih proizvoda.

Brnabić je rekla da Vlada Srbije razgovara i sa ostalim zemljama na koje se ovo odnosi, kako bismo, kako je rekla, imali zajednički nastup prema ovom pitanju.

NOPS potrošačima: Kupujte domaće proizvodeNacionalna organizacija potrošača Srbije pozvala je danas potrošače u Srbiji da zbog najnovijih mera Hrvatske o povećanju taksi pri uvozu voća i povrća iz zemalja koje nisu članice EU, da prilikom kupovine robe prednost daju domaćim proizvodima.

Ta organizacija je pozvala potrošače da “još jednom razmisle” pri kupovini robe poreklom iz uvoza i Hrvatske, a kako bi se sačuvala domaća proizvodnja i zaštitili srpski poljoprivredni proizvođači.

“Ova mera očigledno ima za cilj zaštitu hrvatskog tržišta od jeftinijih proizvoda iz susednih zemalja, pre svega Srbije”, navodi Nacionalna organizacija potrošača Srbije.

Ona je dodala da, kada neko povuče potez poput Hrvatske, onda ne može da se govori o ekonomskoj integraciji i saradnji.

To nisu stvari koje treba da se dešavaju u regionu, rekla je Brnabić.

“Srbija će pokazati još jednom da je konstruktivna i tolerantna, ali nećemo ovo ignorisati i uspećemo da zaštitimo i naše proizvođače i izvoznike”, poručila je Brnabić.

Srbija će još jednom pokazati da je konstruktivna i tolerantna, ali neće ignorisati Hrvatske nove mere na srpske proizvode i uspeće da zaštiti naše proizvođače i izvoznike, poručila je premijerka, uz ocenu da Hrvatska time krši SSP.

Brnabić je, odgovarajući na pitanja novinara u Podgorici, rekla da na Samit Američko-jadranske povelje dolazi manje optimistična i lošije raspoložena nego kada je pre izvesnog vremena odlazila u Trst na Samit lidera zapadnog Balkana.

Kako je istakla mere koje je uvela Hrvatska sigurno će biti tema koju će da pokrene na radnom delu sastanka, jer potez Zagreba, kako kaže, ne ide u prilog regionalne saradnje.

“Pričali smo pre mesec dana u Trstu i dve osnovne teme su bile infrastrukturno povezivanje i ekonomska saradnja. Napravili smo regionalnu privrednu komoru, postoji toliko mnogo stvari u kojima sarađujemo i u kojima smo sarađivali”, podsetila je Brnabić.

Predsednica Vlade je konstatovala da je Srbija mnogo puta pokazala da je i tolerantna, i fleksibilna, i konstruktivna, ali da joj se čini da svake godine, otprilike u vreme proslave oružane akcije “Oluja” u Hrvatskoj, iz te zemlje stižu negativni signali.

Razgovor sa Plenkovićem

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Podgorici da mere Hrvatske potpuno onemogućavaju izvoz iz Srbije i drugih zemalja u regionu, što je i prenela premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću.

Ona je danas na marginama Samita američko-jadranske povelje u Podgorici razgovarala sa Plenkovićem i tu je, kako je rekla, bilo malo problema oko ekonomskih barijera koje se postavljaju.

“Pričali smo o tome i još ćemo razgovarati popodne. Čini mi se da on nije imao sve informacije, ali važno je da ministarstva poljoprivrede i privrede Srbije nastave razgovor direktno sa Hrvatskom da se ovo u što kraćem roku završi, jer ne ide u prilog regionalnoj saradnji i stabilnosti o kojoj pričamo sada već drugi put u mesec dana”, rekla je Brnabić.

Brnabić je ukazala da su kvote povećane 22 puta, i da bude još gore, te kvote se ne primenjuju po kamionu, već po biljnoj vrsti u kamionu, što potpuno onemogućava izvoz iz Srbije i drugih zemalja u regionu u Hrvatsku.

Dačić: Zagrebu neće biti svejedno

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da će Vlada Srbije naći način da reaguje adekvatnim merama i da Zagrebu “neće biti svejedno”.

“Rano je još da govorimo o konkretnim potezima, ali verujte da Zagrebu neće biti svejedno”, poručio je Dačić.

Dačić je, u intervjuu za Srpski telegraf, rekao da Hrvatska na ovaj način očigledno želi da smanji trgovinski deficit sa našom zemljom koji je, kako je ukazao, sve izraženiji u meri u kojoj jača naša privreda.

Na pitanje šta lično misli o akciji “Oluja”, čija se godišnjica bliži, Dačić je odgovorio da ta “zločinačka akcija predstavlja najveće etničko čišćenje u Evropi posle Drugog svetskog rata”.

“Time sam sve rekao. Napravljene su posledice koje nikada ne mogu biti ni ublažene, a kamoli anulirane”, rekao je Dačić.

Šef diplomatije je istakao da se takav zločinački poduhvat nikada više ne može ponoviti u budućnosti.

“Nikada više, to je bila i jasna poruka koju je više puta izrekao predsednik Vučić”, kazao je Dačić.

Mihajlović: Mere Hrvatske ne doprinose

Zorana Mihajlović je izjavila da mere koje je uvela Hrvatska ne doprinose boljem ekonomskom povezivanju zemalja u regionu, da nije iznenađena tim potezom, ali i da će Vlada Srbije nastaviti da vodi jasnu i odgovornu politiku.

“Ne mogu to da prokomentarišem kao nešto dobro, nije prvi put da se neke stvari dešavaju, pogotovo u ovom ekonomskom delu, koji je značajan za sve zemlje Balkana, koje treba da imaju određene ekonomske odnose. To se u ekonomiji zove prostim jezikom protekcionizam”, rekla je Mihajlović odgovarajući na pitanja novinara u Nišu.

“Ja ću možda da budem malo grublja – to je nešto čega želimo svi da se oslobodimo, sve što radimo u ekonomiji i sve što radi EU je upravo da nema protekcionističkih mera, koje su postojale pre 100 i više godina”, dodala je ona.

Na pitanje šta može Srbija tu da uradi, Mihajlović kaže da će Ministarstvo trgovine Srbije uputiti pismo napominjući da nismo jedina zemlja koja ima taj problem.

“Te mere ne nikako doprinose boljem ekonomskom povezivanju, takve mere nikada ne donesu dobro zemlji koja ih je dala. Iznenađenja nema, ali imamo jednu vrlo jasnu i odgovornu politika naše vlade”, naglasila je Mihajlović.

Ljajić: Priprema sastanka u Sarajevu o merama Hrvatske

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da se priprema sastanak koji bi trebalo da se održi u ponedeljak u Sarajevu, na kojem bi zemlje regiona trebalo da razmotre nedavne mere Hrvatske.

“Pripremamo zajednički sastanak i dogovaramo se o formatu i sadržaju skupa. Trebalo bi da učestvuju predstavnici Srbije, BiH, Makedonije, i Crne Gore, a cilj je da se zauzme zajednička pozicija posle mera koje je uvela hrvatska vlada o pojačanom inspekcijskom nadzoru. Te mere su diskriminatorne prema izvoznicima iz tih zemlja”, naglasio je on u izjavi Tanjugu.

Ljajić je kazao da su sve zemlje regiona pogođene na sličan način merama Hrvatske i cilj sastanka je, ne da se zaoštrava situacija, već da se prvo pokuša u razgovoru sa hrvatskom vladom da se problem reši.

“Drugi korak bi bio, ako ne uspemo da rešimo problem u razgovoru sa hrvatskom vladom, zajedničko obraćanje Evropskoj komisiji, pošto se radi o kršenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Treći korak bio bi da eventualno utvrdimo zajedničke kontramere, koje bi preduzeli ako se problem ne reši”, poručio je on.

Ljajić je objasnio da će na sastanku u Sarajevu predstavljati Srbiju, a da će iz drugih zemalja regiona učestvovati resorni ministri.

Članak je prvobitno objavljen ovde

Komentari

komentariPodeljeno